nebezpecne vyrobky
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rast cien priemyselných výrobcov sa v EÚ v decembri zrýchlil

Medzimesačný rast cien priemyselných výrobcov sa v decembri v Európskej únii (EÚ) zrýchlil. Výrobné ceny v eurozóne aj v celej EÚ sa oproti predošlému mesiacu zvýšili zhodne o 2,9 percenta po tom, ako v novembri medzimesačne stúpli o 1,8 percenta v eurozóne a o dve percentá v celej EÚ. Medziročne ceny priemyselných výrobcov v eurozóne aj v celej EÚ v decembri zhodne vzrástli o 26,2 percenta. Na Slovensku bol rast výrobných cien miernejší. Medzimesačne stúpli o 0,9 percenta a medziročne o 14,6 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medzimesačne sa ceny priemyselných výrobcov v decembri najviac zvýšili v Írsku, a to o 13,3 percenta. Nasledovali Estónsko (12,7 %) a Grécko (8 %). Pokles výrobných cien v porovnaní s novembrom nastal iba v Českej republike, kde sa znížili o 0,1 percenta.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

V porovnaní s rovnakým mesiacom predchádzajúceho roka sa výrobné ceny v decembri zvýšili vo všetkých členských krajinách Európskej únie. Najvýraznejší medziročný rast cien priemyselných výrobcov nastal v Írsku (99,2 %), Dánsku (58,9 %) a v Rumunsku (42,3 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ceny obuvi a oblečenia sú na Slovensku približne na úrovni priemeru EÚ

Narušenie sezónnej cyklickosti v segmente oblečenia a obuvi ovplyvňuje najmä vysoká inflácia. Ceny oblečenia a …

Consent choices