Počítač, digitálna bezpečnosť. PHOTO: © European Union 2021

Regulácie by nemali dusiť potenciál digitálnej ekonomiky pre rast v EÚ aj na Slovensku, upozorňuje SAPIE

Tento rok má byť v Európskej únii v oblasti digitálnej ekonomiky v znamení transformácie legislatívy a regulácií. Slovenská aliancia pre inovatívnu ekonomiku (SAPIE) v tejto súvislosti považuje za nevyhnutné, aby tieto regulácie nedusili potenciál digitálnej ekonomiky pre rast v EÚ aj na Slovensku. Ako organizácia informovala, práve preto má ambíciu byť hlavným partnerom podnikov v tomto odvetví pri ich snahách o zabezpečenie férového a slobodného podnikania v digitálnom priestore.

„Úspešné zvládnutie transformácie našej ekonomiky na digitálnu je jedným zo základných predpokladov pre udržanie pracovných miest a hospodárskeho rastu v našej krajine,“ povedal poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec, ktorý je aj ambasádorom Ligy za digitálny rast, iniciatívy vedenej pod hlavičkou SAPIE. Zákony o digitálnych trhoch a digitálnych službách, o ktorých sa aktuálne diskutuje na európskej úrovni, vytvárajú nové pravidlá a povinnosti pre online trhoviská, aplikácie, sociálne siete a iné platformy. „Tieto opatrenia sú síce cielené na veľké korporácie, no negatívne by ovplyvnili malé firmy, jednotlivcov a platformy postavené na príjmoch z cielenej reklamy,“ uviedla SAPIE.

Cieľom ďalších opatrení, prijatých koncom vlaňajška, je zlepšiť pracovné podmienky ľudí v digitálnych platformách, resp. v zdieľanej ekonomike zjednotiť podmienky pracujúcich a samostatne zárobkovo činných osôb. Malo by to zamedziť nekalým súťažiam. V tejto oblasti pracuje v EÚ vyše 28 miliónov ľudí a ich počet rastie. „V skutočnosti toto konanie neodzrkadľuje technologický pokrok a vytvára nové bariéry digitálnej ekonomike. Nový prístup EÚ povedie k tomu, že títo poskytovatelia budú musieť pôsobiť ako zamestnanci, čo by výrazne znížilo atraktívnosť a dostupnosť týchto služieb,“ varuje SAPIE. Pre Slovensko by to podľa aliancie znamenalo zatváranie tisícok pracovných miest a zhoršenie dostupnosti kritických služieb presunutých počas pandémie do online priestoru.

Viac..  Lídri EÚ podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív v prospech Ukrajiny

Kľúčové rozhodnutia, ktoré na EÚ čakajú v roku 2022, budú mať významný vplyv na napredovanie digitálnej transformácie, ale aj na celkový vývoj hospodárstva. Zámery na dobudovanie digitálneho jednotného trhu výrazne posilnili vplyvy pandémie COVID-19. Jedným z hlavných pilierov na dosiahnutie a zabezpečenie jednotného trhu s dátami, ktorý umožní ich voľný pohyb v EÚ i v odvetviach, je vytvorenie Európskej dátovej stratégie, stransparentňujúcej podmienky podnikom, podporujúcej výskum a fungovanie verejnej správy. Tzv. Akt o dátach, ktorý vznikol koncom roka 2021, by mal vytvoriť mechanizmy na uľahčenie určitých kategórií chránených dát verejného sektora a zvýšiť dôveru pri sprostredkovaní dát.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

sulik

Richard Sulík: EÚ považujem za výnimočnú myšlienku, nevymýšľajme zbytočne stále nové obmedzenia

Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU http://bit.ly/videoblogy Zdieľaj článok na Facebooku Zadajte Váš e-mail …

Consent choices