ECB
Európska centrálna banka. PHOTO: © European Union- EP.

ECB môže zvýšiť úrokové sadzby skôr, než sa čakalo, tvrdí člen Rady guvernérov Kazaks

Ak silné inflačné tlaky v eurozóne pretrvajú, Európska centrálna banka (ECB) pravdepodobne zvýši úrokové sadzby skôr, než sa čakalo. Vyhlásil to člen Rady guvernérov ECB Martins Kazaks.

V prípade, že priaznivé podmienky na trhu práce a v širšej ekonomike pretrvajú, je smerovanie jasné, povedal Kazaks, ktorý je zároveň guvernérom lotyšskej centrálnej banky. Pravdepodobne budeme konať skôr, než sme predpokladali v minulosti, dodal Kazaks v pondelok v rozhovore pre tlačovú agentúru Reuters, z ktorého citovala rakúska agentúra APA. To, že ECB pristúpi k zvýšeniu sadzieb už v júli, ako sa špekuluje na finančných trhoch, označil skôr za nepravdepodobné. Ak by sa mal naplniť tento scenár, musela by ECB znižovať objemy spätných nákupov „extrémne a nepravdepodobne rýchlo“, vysvetlil Kazaks.

Medziročná miera inflácie v eurozóne sa v januári vyšplhala na 5,1 percenta, čo je výrazne viac ako dvojpercentný cieľ, ktorý považuje ECB za optimálny z pohľadu udržania cenovej stability. Šéfka ECB Christine Lagardová minulý týždeň uviedla, že vzhľadom na prekvapujúci nárast inflácie ustupuje od svojho skoršieho stanoviska a neodmieta zvýšenie úrokových sadzieb už v tomto roku.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices