Európska lieková agentúra (EMA). PHOTO: © European Union 2021

Európska lieková agentúra spúšťa Koordinačné centrum DARWIN EU

Európska lieková agentúra (EMA) zriadila novú podporu pre členské štáty Európskej únie (EÚ) s názvom Koordinačné centrum DARWIN EU. V utorok o tom informovala prostredníctvom svojej oficiálnej webstránky.

Úlohou tohto koordinačného centra bude rozvíjanie a spravovanie siete zdrojov údajov o zdravotnej starostlivosti naprieč úniou a vykonávať vedecké štúdie požadované regulačnými liekovými orgánmi, prípadne v neskoršom štádiu inými zainteresovanými stranami.

Víziou centra je poskytnúť EMA a kompetentným národným orgánom v členských štátoch EÚ prístup k aktuálnym a dôveryhodným dôkazom z reálneho sveta, napríklad o ochoreniach, populácii pacientov a používaní, bezpečnosti, účinnosti a životného cyklu rôznych liekov vrátane vakcín. EMA si od fungovania koordinačného centra sľubuje dostupnosť včasných a spoľahlivých informácií z reálneho sveta, ktoré by mohli viesť k tomu, že inovatívne lieky budú pre pacientov rýchlejšie dostupné. Kvalitnejšie údaje tiež podporia lepšie regulačné rozhodovanie o bezpečnom a účinnom používaní liekov.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

EMA zorganizuje 24. februára informačný webinár, v rámci ktorého detailnejšie predstaví fungovanie Koordinačného centra DARWIN EU.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices