ukrajina, nato
zdroj: NATO

Väčšina ľudí naprieč EÚ si myslí, že by únia a NATO mali pomôcť Ukrajine v prípade ruskej agresie

Väčšina ľudí naprieč Európskou úniou (EÚ) si myslí, že Rusko tento rok napadne Ukrajinu a euroblok a Severoatlantická aliancia (NATO) by jej mali v prípade ruskej agresie pomôcť. Vyplýva to z prieskumu think tanku Európska rada pre zahraničné vzťahy (ECFR), na ktorom sa zúčastnilo viac ako 5 500 ľudí z Fínska, Francúzska, Nemecka, Talianska, Poľska, Rumunska a Švédska. Za zmenou nálady v Európe je zhromažďovanie ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach, cituje mimovládnu organizáciu spravodajský portál Euronews.

Vo všetkých krajinách okrem Fínska si väčšina opýtaných myslela, že Rusko v roku 2022 napadne Ukrajinu. Vo Francúzsku, Taliansku a Nemecku boli tieto väčšiny malé, ale v Poľsku si to už myslelo 73 percent respondentov. Za hlavných ochrancov suverenity Ukrajiny respondenti považovali NATO, obzvlášť silný bol tento názor na východnej hranici eurobloku v Poľsku, Švédsku a Rumunsku. Prieskum tiež zistil, že Európania pri ochrane záujmov občanov únie v prípade ruskej invázie veria viac NATO a EÚ ako Spojeným štátom.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Z prieskumu tiež vyplýva, že ľudia naprieč Európou sú pripravení niesť veľké a dlhodobé následky ochrany Ukrajiny. To zahŕňa utečencov na hraniciach, vyššie ceny energií, väčší ekonomický nátlak, kybernetické útoky a hrozbu ďalších ruských vojenských krokov. Väčšina opýtaných vo všetkých krajinách okrem Švédska sa tiež vyjadrila, že postoj Ruska voči Ukrajine predstavuje bezpečnostnú hrozbu aj pre ich krajinu, obzvlášť z hľadiska energetickej závislosti.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices