Vladimír Bilčík (vpravo), Zuzana Hozlárová (v strede) Foto: EN

Diskusia: Ako hodnotí priebeh Konferencie o budúcnosti Európy europoslanec Bilčík a občianska delegátka, ktorá zastupuje Slovensko

Konferencia o budúcnosti Európy bola otvorená na deň Európy, teda 9. mája 2021. Po uplynutí vyše polovice vyhradeného času sme sa na jej priebeh pozreli s europoslancom Vladimírom Bilčíkom zo strany Spolu/ EPP a so Zuzanou Hozlárovou, občianskou delegátkou, ktorá zastupuje Slovensko v rámci Konferencie o budúcnosti Európy.

Diskusiu ku Konferencii o budúcnosti Európy si môžete vypočuť aj ako podcast

V diskusii sa dozviete:

  • koľko Slovákov sa už zapojilo do diskusie, 
  • aké výsledky sa očakávajú a či sa budú otvárať aj európske zmluvy,
  • nakoľko je aktívna slovenská verejnosť a politici,
  • akú váhu budú mať hlasy občanov,
  • či sa uvažuje rozšíriť na školách učivo o EÚ,
  • ako by mala Únia komunikovať smerom k občanom.

Do jednotlivých panelov sú zapájaní náhodne vyberaní občania Únie, ktorí diskutujú o deviatich témach. Zuzana Hozlárová je však jedinou občianskou delegátkou zo Slovenska, ktorá má za úlohu zastupovať občanov i národné panely.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Plenárne zasadnutie, ktorej sa súčastňuje aj ona, schvaĺuje uznesenia a vypracuje záverečnú správu, ktorú sa európske inštitúcie zaviazali splniť.Reč bola aj o vzdelávaní a vedomostiach mládeže o Únii, ktoré považuje slovenská delegátka za nedostatočné, a presadzuje prijať povinnú výučbu o EÚ a jej inštitúciách už od základnej školy.

Rozprávali sme sa aj o záujme politikov o hlas občanov, zároveň sme hovorili aj o tom, čo sa stane po skončení Konferencie, aké výsledky môžeme očakávať, či sa otvoria zmluvy Európskej Únie a aké dopady by to malo.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices