112
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky deň 112: Modernejšia tiesňová komunikácia zachraňuje množstvo životov

Jednotné európske tiesňové číslo 112 funguje v EÚ už viac ako 30 rokov. Každý deň nepretržite pomáha ľuďom v tiesni, neustále sa modernizuje a je úplne zadarmo. Za posledných 10 rokov sa na toto číslo uskutočnilo takmer 1,5 miliardy volaní.

Výhodou jednotného európskeho tiesňového čísla 112 je možnosť dovolať sa aj bez SIM karty, ale aj schopnosť rýchlej lokalizácie volajúceho. Pri tiesňových hovoroch totižto dochádza k situáciám, kedy volajúci nevie operátorovi oznámiť jeho presnú polohu. Dôvodov môže byť viacero, či už ide o prípady, kedy je volajúci zranený a sám nevie dispečerovi priblížiť, kde sa nachádza, alebo sa volajúci pod vplyvom stresu nevie zorientovať. Riešením je rýchla a presná automatická lokalizácia volajúceho vďaka modernému systému mobilnej lokalizácie AML (z anglického názvu Advanced Mobile Location).

Modernizácii prostriedkov tiesňovej komunikácie napomáha aj Európska komisia prostredníctvom projektov HELP112 a HELP112 II. Pomocou týchto projektov bola podporená implementácia pokročilého systému mobilnej lokalizácie v členských štátoch. Zistenie presnej polohy volajúceho za krátky čas môže v Európskej únii zachrániť viac ako 1 000 ľudí ročne. Podľa analýzy Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre obranný priemysel a vesmír (GR DEFIS) by tak mal AML systém do roku 2034 pozitívne ovplyvniť takmer 105 000 ľudí. V šiestich skúmaných krajinách dopomohol AML systém k záchrane pri väčšine situácií. Vo Fínsku systém dopomohol k záchrane volajúceho až v 74 % prípadov. Rýchla a presná lokalizácia volajúceho ušetrí drahocenné sekundy a pomáha aj s identifikáciou osôb, ktoré tiesňovú komunikáciu zneužívajú.

Systém AML dnes využíva 19 členských krajín, ako aj Island či Nórsko. Slovensko k nim zatiaľ nepatrí. Pri volaní na tiesňovú linku zo smartfónu sú na presnú lokalizáciu využívané dáta z telefónu, ako aj integrované funkcie systému, ktorý je prepojený s európskym navigačným systémom Galileo. Jeho údaje využíva aj nová technológia palubného systému tiesňového volania eCall v nových automobiloch. eCall vytočí číslo 112 automaticky potom, ako dôjde k vážnej dopravnej nehode, pričom pohotovostným službám odošle aj informáciu o tom, kde sa vozidlo nachádza. Systém Galileo je dnes významnou pomôckou pre viacero služieb vrátane tiesňovej komunikácie. Vďaka vývoju a krátkej dobe od jeho zavedenia je Galileo najpresnejší z globálnych navigačných systémov a v súčasnosti ho využívajú až 2 miliardy používateľov po celom svete.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Európska komisia vytvorila technické prostredie, ktoré uľahčuje potrebnú lokalizáciu polohy volajúceho. Zároveň vyzýva členské štáty, ktoré ešte technológiu AML nemajú zavedenú, aby tak spravili v súlade s európskym kódexom elektronickej komunikácie a ponúka im pomoc pri jej implementácii. S cieľom zabezpečiť správne technické podmienky na presné a rýchle zisťovanie polohy v núdzovej situácii Komisia prijala delegované nariadenie, ktoré sa bude uplatňovať od 22. marca 2022. Výrobcovia smartfónov budú povinní zabezpečiť, aby sa údaje z globálnych navigačných satelitných systémov (GNSS), aspoň zo systému Galileo EÚ a údaje z Wi-Fi sprístupňovali v tiesňovej komunikácii. Tým sa zabezpečí presná a rýchla lokalizácia volajúceho v tiesni. Komisia aj naďalej ostáva v kontakte s jednotlivými členskými krajinami za účelom implementácie systému AML.

Jednotné európske číslo tiesňového volania 112 používame v Európskej únii už od roku 1991. Pomocou tohto čísla sa volajúci spojí so záchrannými službami vo všetkých krajinách EÚ a vo Švajčiarsku, Nórsku, na Islande, v Rusku, Turecku či na Ukrajine. Linka je prístupná bezplatne a nepretržite, 24 hodín denne z pevnej linky či z mobilu. V roku 2019 bolo číslo 112 volané takmer 150-miliónkrát, čo predstavuje viac ako polovicu (56 %) všetkých tiesňových volaní v EÚ. V snahe rozšíriť povedomie o tomto symbole pomoci oslavujeme v EÚ od roku 2009 každoročne 11.  februára Európsky deň 112-tky.

O mam

Odporúčame pozrieť

Jednotná európska záchranná linka 112 oslavuje tridsiatku

Už tri desaťročia môžu Európania v prípade núdze volať na tiesňové číslo 112. V roku …

Consent choices