Samuel Vlčan, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. PHOTO: MPaRV SR

Diskusie za okrúhlym stolom majú viesť k zosúladeniu cieľov agrorezortu s Európskou úniou

Diskusie za okrúhlym stolom majú viesť k zosúladeniu cieľov agrorezortu s Európskou úniou, tvrdí minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nom. OĽaNO). Minister diskutoval o budúcnosti slovenského poľnohospodárstva v Európskej únii s europoslancami. Informoval o tom Vlčan na tlačovej konferencii.

„Dnešná diskusia za okrúhlym stolom tak so zástupcami komôr, ako aj europoslancami je začiatkom série takýchto okrúhlych stolov, ktoré chcem aj v budúcnosti realizovať na to, aby sme do hĺbky rozdiskutovali to, čo slovenské poľnohospodárstvo trápi, ako ho zlepšíme, ako ho zosúladíme s cieľmi Európskej únie,“ uviedol Vlčan.

Témou stretnutia bol tiež Strategický plán Spoločnej poľnohospodárskej politiky na roky 2023-2027. „Hovoríme o dokumente národného významu, ktorý ovplyvní rozvoj vidieka na celú dekádu. Spolu s týmito zdrojmi budú môcť naši poľnohospodári a spracovatelia získať podporu aj popri finančných nástrojoch, ktoré bude môcť rezort pôdohospodárstva poskytovať na základe štvrť miliardy zo štátnych finančných aktív, ktoré sú alokované v tohtoročnom rozpočte na vytvorenie týchto schém,“ upresnil šéf agrorezortu.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Na diskusii za okrúhlym stolom sa zúčastnilo sedem aktívnych europoslancov. „Dotkli sme sa viacerých tém, ktoré stoja pred nami, ako uhlíkové poľnohospodárstvo, čo je absolútne nová téma. Verím, že diskusia, ktorá bola nadviazaná aj medzi zástupcami poľnohospodárov a spracovateľov potravín a europoslancami prinesie reálne zlepšenie nastavenia politík, ktoré prichádzajú aj z Európskej únie,“ uzavrel minister.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

eurovolby

Zahanbíme sa už piatykrát? Účasť Slovákov v eurovoľbách by mohla prekvapiť

Na Brusel si radi zanadávajú mnohí, no keď treba rozhodnúť, koho tam za Slovensko poslať, …

Consent choices