peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Šéfka ECB si želá, aby sa na novej generácii eurobankoviek objavili tváre slávnych Európanov

Na budúcej generácii eurobankoviek mali byť vyobrazení slávni Európania. Myslí si to šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová. Ako uviedla v rozhovore pre skupinu nemeckých médií, vie si predstaviť, že na bankovkách by sa objavili tváre osobností ako Leonardo da Vinci, Ludwig van Beethoven alebo James Joyce.

Proces zmeny dizajnu bankoviek ECB iniciovala v decembri. O výrobe nových bankoviek, ako aj o tom, kedy by sa mohli dostať do obehu, chce Rada guvernérov ECB rozhodnúť v roku 2024. Na rozdiel od predchádzajúcich národných mien sú motívy na eurobankovkách pomerne strohé a ich dizajn je identický pre všetky členské štáty eurozóny. Bankovky zachytávajú architektonické štýly siedmich období európskej kultúrnej histórie bez zobrazenia skutočných stavieb.

Viac..  V Európe bol vlani prijatý rekordný počet patentových prihlášok

Lagardeová odmieta myšlienku, že by jednotlivé krajiny eurozóny mali navrhovať motívy na bankovkách odlišne, ako to robia na minciach. Zmenu dizajnu bankoviek naopak označila za dobrú príležitosť, ako vyjadriť to, čo všetkých Európanov spája.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices