Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

M. Beňová: Európska diplomacia musí byť lídrom dialógu o európskych bezpečnostných otázkach

Poslanci Európskeho parlamentu dnes diskutujú so šéfom európskej diplomacie Josepom Borrellom o zmierňovaní napätia medzi Ruskom a Ukrajinou.

Situácia u nášho východného suseda je zložitá a aj na Slovensku vyvoláva rozličné emócie, vrátane oprávnených obáv,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. V snahe o jej riešenie sa doposiaľ namiesto európskej spolupráce vytvárajú akési ad hoc koalície vybraných národných štátov.

Ruský prezident Putin a jeho americký náprotivok Biden si už týždne vyberajú lídrov európskych krajín ako nejaké hrozienka z vianočky a riešia s nimi situáciu individuálne, ako sa im to zrovna hodí,“ pripomenula europoslankyňa. Takýto prístup pritom preukázateľne oslabuje pozíciu Európskej únie.

To je v rozpore s deklarovanou snahou o posilňovanie jej postavenia ako globálneho aktéra v oblasti zahraničnej politiky. „Európska diplomacia preto musí vystupovať jednotne a byť lídrom pri formovaní dialógu o európskych bezpečnostných otázkach,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices