Ukrajina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Europarlament schválil pôžičku pre Ukrajinu vo výške 1,2 miliardy eur

Európsky parlament v stredu odobril makrofinančnú pomoc pre Ukrajinu vo výške 1,2 miliardy eur. Pôžička by mala pokryť rozdiel vo vonkajšom financovaní krajiny v roku 2022.

Poslanci sa stotožnili s návrhom Európskej komisie, aby bola Ukrajine poskytnutá makrofinančná pomoc. Ide o núdzovú formu podpory zo strany EÚ pre susedské krajiny, ktoré majú rozpočtové problémy. Makrofinančná pomoc pre Ukrajinu bude vyplatená v dvoch splátkach.

Polovica z celkovej sumy 1,2 miliardy eur bude uvoľnená okamžite – po splnení ekonomických a politických podmienok – v snahe posilniť stabilitu na Ukrajine. Cieľom pôžičky je poskytnúť Ukrajine rýchlu podporu v situácii akútnej krízy a posilniť jej odolnosť, uvádza sa v schválenom návrhu Komisie.

Jednou z podmienok uvoľnenia prvej tranže je dosiahnutie pokroku vo vykonávaní makroekonomického programu Medzinárodného menového fondu. Poslanci však zdôraznili, že ďalšou podmienkou pomoci je rešpektovanie účinných demokratických mechanizmov vrátane pluralitného parlamentného systému a zásad právneho štátu a dodržiavanie ľudských práv zo strany Ukrajiny.

Európsky parlament schválil návrh Komisie v zrýchlenom konaní – prostredníctvom takzvaného naliehavého postupu – pomerom hlasov 598 (za): 55 (proti): 41 (zdržalo sa hlasovania). Prístup Kyjeva k zdrojom externého financovania bol obmedzený v dôsledku dlhotrvajúcich bezpečnostných hrozieb zo strany Ruska a zhoršujúcej sa hospodárskej situácie krajiny spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19.

Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Súvislosti

Európska únia a jej finančné inštitúcie poskytli Ukrajine podľa údajov Európskej komisie od roku 2014 viac ako 17 miliárd eur vo forme grantov a pôžičiek. Päť miliárd eur z tejto sumy tvorí päť po sebe nasledujúcich operácií makrofinančnej pomoci zameraných na implementáciu rozsiahlych reforiem.

O mam

Odporúčame pozrieť

wiezik

Michal Wiezik: Pomoc Ukrajine musí pretrvávať

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Schválená …

Consent choices