bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. REPROPHOTO: TV JOJ.

Europoslanec Bilčík o novinkách z Európskeho parlamentu: Diskutuje sa o situácii na Ukrajine i o zneužívaní eurofondov

SLOVENSKO/EÚ / Poslanci Európskeho parlamentu diskutovali tento týždeň so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom o diplomatickom úsilí zameranom na zmiernenie napätia medzi Ruskom a Západom, ktoré vyvolalo hromadenie ruských vojsk pri hraniciach Ukrajiny. Horúcou témou tohto týždňa v Európskom parlamente bolo aj rozhodnutie Európskeho súdneho dvora v prípade žaloby, ktorú podalo Maďarsko a Poľsko.

Situácia na Ukrajine zostáva naďalej veľmi vážna a ako Valdimír Bilčík tvrdí, stále dostávajú správy o tom, že sa strety zintenzívňujú práve na Donbase. „Myslím si, že správy o sťahovaní sú veľmi poplašné a ten konflikt naozaj hrozí,“ vyjadril sa europoslanec. V Európskej únii chcú byť pripravení, najmä jednotní a rozhodní v politických postojoch.

„Dnes už máme pripravený balíček sankcií, kde je dôležité, aby boli čo najzásadnejšie. Osobne si myslím, že by sme do nich mali zahrnúť aj odpojenie Ruska od platobného systému SWIFT, čo by Rusko a jeho ekonomiku veľmi bolelo,“ vysvetlil Bilčík. Podľa neho Ukrajina má právo rozhodnúť sa o svojej vlastnej budúcnosti.

Slovensko podá Ukrajine pomocnú ruku

„Solidarita a politická podpora, to nie sú len prázdne slová. Sú to silné gestá, ktoré dnes cítiť. Ukrajinci potrebujú podporu,“ vysvetlil. Slovensko sa rozhodlo dodať vojenské systémy Božena smerom na Ukrajinu. Ako krajina sme podľa neho pripravení pomôcť aj finančne. V Európskom parlamente schválili Ukrajincom finančnú podporu vo výške 1,2 miliardy eur. „Naši hygienici dali dokonca výnimku z karantény pre prípadných utečencov z Ukrajiny,“ dodal.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Európsky parlament sa zaoberal aj žalobou Maďarska a Poľska

„Schválili sme jeden z najdôležitejších legislatívnych aktov počas tohto volebného obdobia, ale ešte pred  mnohými mesiacmi. Týka sa to podmienenosti čerpania fondov a prostriedkov v súvislosti s princípmi právneho štátu,“ vysvetlil Bilčík. No a práve spomínané Maďarsko a Poľsko, majú dlhodobo problém s dodržiavaním princípov právneho štátu. Obrátili sa na Európsky súdny dvor, nakoľko sa domnievali, že toto legislatívne rozhodnutie Európskej únie, nie je v súlade s jej zmluvami. Súdny dvor dal ale za pravdu Európskej únii.

Bolo to také dôležité rozhodnutie, že Súdny dvor EÚ, prvýkrát v histórii zapol pri vynášaní rozsudku živé vysielanie. „Je dôležité, aby sa peniaze z fondov nedostávali do rúk oligarchom, ktorí ich zneužívajú, hlavne v prostredí, kde súdy a prokuratúra nefungujú tak, ako by mali. Týka sa to každej krajiny,“ objasnil Bilčík. Maďarsko a Poľsko sú veľkými poberateľmi fondov a teraz im reálne hrozí, že by o ne mohli prísť.

Ďalšie informácie nájdete aj na www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices