Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

Vladimír Bilčík povedie do USA europarlamentnú misiu o boji s dezinformáciami

Europoslanec  Vladimír Bilčík (Spolu/EPP) v pondelok odišiel ako šéf misie Európskeho parlamentu do Washingtonu. Misia Osobitného výboru pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v Európskej únii vrátane dezinformácií (INGE) sa zameria na výmenu skúseností USA a EÚ pri riešení hybridných hrozieb a dezinformácií a potrvá do 24. februára.
Europoslanec Bilčík vidí význam aktuálnej misie v USA najmä v systematickej výmene skúseností pri riešení hybridných hrozieb a dezinformácií medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi.„Spojené štáty sú kľúčovým hráčom v boji proti dezinformáciám a zároveň aj sídlom dôležitých technologických a bezpečnostných inštitúcií ako aj globálnych digitálnych platforiem, ktoré svoje novinky zavádzajú práve na americkom kontinente, a až následne v Európe. USA majú takisto bezprostredné skúsenosti s odhaľovaním zahraničného zasahovania do demokratických volieb. Transatlantická spolupráca a výmena skúseností je životne dôležitá pre zachovanie demokratického spôsobu života, ktorý je aj na Slovensku pod rastúcim tlakom dezinformačných kampaní a hybridných hrozieb, pričom práve tie zo strany putinovského Ruska momentálne ohrozujú samotný mier v Európe,“ povedal Vladimír Bilčík, hovorca najväčšej europarlamentnej frakcie európskych ľudovcov vo výbore  INGE.
Europoslanecká misia vedená Bilčíkom sa stretne s predstaviteľmi amerického Kongresu, Bieleho domu, americkej diplomacie, Agentúry pre kybernetickú bezpečnosť a infraštruktúru a diskutovať bude so zástupcami amerických think-tankov ako sú Atlantic Council, National Democratic Institute (NDI), International Republican Institute (IRI), German Marshall Fund (GMF), Center for European Policy Analysis (CEPA) či Hudson Institute.
Na misii vedenej Vladimírom Bilčíkom (EPP) sa zúčastnia europoslaneckí zástupcovia všetkých hlavných politických skupín Európskeho parlamentu, menovite Pierfrancesco Majorino (S&D), Morten Løkkegaard (Renew), Viola von Cramon-Taubadel (Greens), Marco Dreosto (ID), Ryszard Czarnecki (ECR), ako aj Radosław Sikorski, bývalý poľský minister zahraničných vecí a Bilčíkov kolega z frakcie európskych ľudovcov, ktorý je predsedom Delegácie Európskeho parlamentu pre vzťahy so Spojenými štátmi americkými.
Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

O mam

Odporúčame pozrieť

dezinformacie, pocitac

Europoslanci: EÚ sa musí lepšie pripraviť na boj proti zahraničnému zasahovaniu a dezinformáciám

Slabá informovanosť a nedostatočné protiopatrenia v EÚ umožňujú zasahovanie nepriateľských zahraničných aktérov a ohrozujú demokraciu, …

Consent choices