Europska unia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brusel sa chystá zaviesť sankcie proti vybraným ruským predstaviteľom a bankám financujúcim ruské ozbrojené sily

Európska únia (EÚ) sa chystá zaviesť sankcie voči niekoľkým ruským predstaviteľom a bankám financujúcim ruské ozbrojené sily. Plánuje tiež obmedziť prístup Moskvy na svoje kapitálové a finančné trhy. Informovali o tom v utorok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Krok bude „zameraný na tých, ktorí sa podieľali na nezákonnom rozhodnutí“ o uznaní nezávislosti dvoch povstaleckých regiónov na východe Ukrajiny, uviedli predstavitelia v spoločnom vyhlásení. Konkrétne mená nespomenuli. Predmetom sankcií podľa nich bude aj „obchod z obidvoch separatistických oblastí do EÚ a z EÚ“. Cieľom reštriktívnych opatrení bude obmedziť prístup ruského štátu a vlády na kapitálové a finančné trhy EÚ a obmedziť tak financovanie eskalačnej a agresívnej politiky, uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Ministri zahraničných vecí EÚ sa zídu neskôr v utorok, aby rokovali o týchto krokoch. Obaja vedúci predstavitelia bloku uviedli, že únia je pripravená zaviesť ďalšie opatrenia, pokiaľ to bude vzhľadom na vývoj situácie potrebné.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices