Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. PHOTO: MZVaEZ SR

I. Korčok: Keď som si vypočul kolegov z EÚ, kontrast nemohol byť väčší s tým, čo počúvam doma od opozície

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok sa v pondelok 21. februára v Bruseli zúčastnil pravidelného zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci.

Hlavnou témou rokovania bola bezpečnostná situácia vo východnej Európe, ktorú šéfovia diplomacií krajín EÚ prediskutovali s ministrom zahraničných vecí Ukrajiny Dmytrom Kulebom. Ministri sa zaoberali i situáciou v Bosne a Hercegovine a klimatickou diplomaciou. Formou pracovného obeda sa uskutočnilo spoločné ministerské zasadnutie EÚ so štátmi Rady pre spoluprácu v Zálive.

„Z dnešného rokovania ministrov zahraničných vecí krajín EÚ v Bruseli si odnášam silné odhodlanie a hlavne jednotu všetkých členských štátov Únie podpore Ukrajiny. Každý to vníma tak, že dnes nie sme svedkami len ohrozenia Ukrajiny, ale každý to chápe aj ako hrozbu pre celú Európu. Keď som si vypočul kolegov z EÚ, kontrast nemohol byť väčší s tým, čo počúvam doma od opozície, ktorá sa dookola vykrúca a komunikuje hrozbu Ukrajine tak, ako by to bola posledná vec, ktorá sa nás týka. Stále hovoria, že „my sme predsa NATO, a keď bude treba, tak nás bude NATO chrániť, tak buďme ticho – veď ide len o Ukrajinu“. Nikto, veru nikto, nehovorí v Európe to, čo dokáže produkovať opozícia na Slovensku v tak vážnej bezpečnostnej situácii. Je to od nej nesmierne pokrytectvo voči Ukrajine a aj voči vlastnej krajine. O to väčšiu hodnotu má jasná pozícia vlády Eduarda Hegera ako aj prezidentky Zuzany Čaputovej voči nášmu východnému susedovi,“ vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok po zasadnutí šéfov diplomacií členských štátov EÚ v Bruseli.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

O mam

Odporúčame pozrieť

Rada ministrov vnútra v Bruseli sa niesla v téme migrácie

Na štvrtkovom rokovaní Rady ministrov členských štátov pre vnútorné záležitosti boli hlavnými témami rokovaní samotné …

Consent choices