Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. PHOTO: © European Union.

Ruské uznanie separatistických regiónov je porušenie medzinárodného práva, reagujú európski lídri

Ruský prezident Vladimir Putin uznaním separatistických regiónov na východnej Ukrajine za nezávislé štáty porušil medzinárodné právo, reagujú európski lídri. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter zverejnili rovnaké vyhlásenie, v ktorom uvádzajú, že krok je „očividným porušením medzinárodného práva, územnej celistvosti Ukrajiny a minských dohôd“. „EÚ a jej partneri budú reagovať jednotne, pevne a odhodlane v solidarite s Ukrajinou,“ uviedli tiež vo vyhlásení. Únia následne oznámila, že uvalí sankcie na tých, ktorí sa podieľajú na uznaní ukrajinských separatistických regiónov za nezávislé.

V podobnom duchu ako EÚ reagoval aj britský premiér Boris Johnson, ktorý ešte pred tým, ako ruský prezident Vladimir Putin podpísal príslušné dekréty, povedal, že uznanie samozvaných republík na Ukrajine bude „jasne v rozpore s medzinárodným právom“ a odmietnutie minského procesu zameraného na nastolenie mieru na východnej Ukrajine, pričom je to podľa neho „veľmi zlé znamenie“. Putinovo vyhlásenie je „ďalším náznakom toho, že veci sa na Ukrajine uberajú nesprávnym smerom“, povedal tiež predseda britskej vlády.

„Odsudzujem ruské rozhodnutie uznať samozvanú ‚Doneckú ľudovú republiku‘ a ‚Luhanskú ľudovú republiku‘,“ reagoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg s tým, že to ďalej podkopáva suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, „narúša snahy o vyriešenie konfliktu a porušuje minské dohody, ktorých je Rusko zmluvnou stranou“. Stoltenberg tiež vo vyhlásení znova obvinil Rusko z toho, že si vyberá zámienku na inváziu na Ukrajinu. To sa už o pár hodín stalo ešte reálnejším po tom, čo Putin nariadil operáciu „na udržanie mieru“ na východnej Ukrajine. Informoval o tom Kremeľ. Podľa agentúry AP však zatiaľ nie je jasné, či alebo kedy do krajiny vstúpia ruské vojská.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Putin o svojom rozhodnutí pred podpísaním dokumentov telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Scholz rozhodnutie uznať nezávislosť Donbasu odsúdil a vyzval ruského prezidenta na deeskaláciu situácie a stiahnutie vojakov od hraníc s Ukrajinou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteri informoval, že o udalostiach z posledných hodín diskutoval s americkým prezidentom Joeom Bidenom a plánuje rozhovor aj s Johnsonom. V súvislosti so situáciou zvolal bezpečnostnú radu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices