obchod
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Medziročná inflácia v únii sa v januári zrýchlila

Medziročná inflácia v eurozóne v januári stúpla na 5,1 percenta z decembrovej úrovne päť percent. V rámci celej Európskej únie posilnila na 5,6 percenta z decembrových 5,3 percenta. Medzimesačne spotrebiteľské ceny v eurozóne v januári vzrástli o 0,3 percenta a v celej EÚ stúpli o 0,5 percenta. Na Slovensku sa medziročná inflácia v januári tiež zrýchlila, a to na 7,7 percenta z decembrových 5,1 percenta. Medzimesačná slovenská inflácia bola vo výške 2,8 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Najnižšia medziročná inflácia bola v januári vo Francúzsku (3,3 %), Portugalsku (3,4 %) a vo Švédsku (3,9 %). Najvýraznejšie sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili v Litve (12,3 %), Estónsku (11 %) a v Česku (8,8 %). V porovnaní s decembrom sa medziročná inflácia spomalila v ôsmich členských štátoch EÚ a zrýchlila sa v devätnástich.

Viac..  ECB na januárovom zasadnutí nediskutovala o znížení sadzieb

Najviac k medziročnej inflácii v eurozóne v januári prispelo zdraženie energií, ktoré jej pridalo 2,8 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali služby, ktoré k inflácii prispeli 0,98 pb, potraviny, alkohol a tabak (0,77 pb). Najmenej zdraželi priemyselné tovary, ktoré k medziročnej inflácii prispeli 0,56 percentuálneho bodu.

O mam

Odporúčame pozrieť

F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

Európska centrálna banka (ECB) zníži úrokové sadzby „s veľkou pravdepodobnosťou“ ešte v jarnom období. Povedal …

Consent choices