Lídri EÚ aj europoslanci odsúdili útok Ruska na Ukrajinu, sankcie budú tvrdé

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell odsúdili „neopodstatnený“ útok Ruska na Ukrajinu. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter v spoločnom vyhlásení uviedli, že vyvodia zodpovednosť voči Kremľu.

V týchto temných hodinách myslíme na Ukrajinu a nevinné ženy, mužov a deti ako čelia nevyprovokovanému útoku a strachu o ich životy,“ uviedli európski lídri.

Ukrajinci sa stali terčom agresora. Aj takto slovenskí europoslanci reagujú na sociálnej sieti na agresiu Ruska voči Ukrajiny. „V myšlienkach ostávam s miliónmi nevinných Ukrajincov a Ukrajiniek, ktorí sa stali terčom agresora. Túto noc sa ukrývali pred výbuchmi, utekali z mesta a ich život naplnil strach o seba a svojich najbližších,“ uvádza europoslanec Martin Hojsík (PS/RE) .

Podľa Moniky Beňovej (Smer-SD/S/D) si Vladimír Putin zaslúži čo najrýchlejšiu a najtvrdšiu odpoveď. „Jeho nezodpovedný, agresívny a otvorený útok na Ukrajinu nemá ospravedlnenie. Stojíme plne na strane Ukrajiny a Európska únia a Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) musí čo najrýchlejšie konať,“ dodala Beňová.

„Včera aj dnes ráno som telefonoval s mnohými mojimi Ukrajinskými priateľmi, medzi ktorými je aj množstvo Rómov, o situácii na Ukrajine. Modlím sa za všetkých Ukrajincov a dúfam, že mojich priateľov som nepočul včera a dnes ráno naposledy,“ spomenul Peter Pollák (OĽaNO).

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Európska únia (EÚ) plánuje uvaliť masívny balík najtvrdších sankcií na Rusko, aký kedy zvažovala. O sankciách budú dnes rozhodovať európski lídri na mimoriadnom samite v súvislosti s ranným ruským útokom na Ukrajinu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila, že „cieľom je stabilita v Európe a celého medzinárodného mierového poriadku“ a za to vyvodia voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi zodpovednosť. „Európskym lídrom predložíme na schválenie balík masívnych a cielených sankcií,“ avizovala. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell plánované sankcie nazval najsilnejším a najtvrdším balíkom, o akom sa vôbec uvažovalo.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Niektoré členské štáty EÚ v reakcii na útok Teheránu na Izrael vyzvali na rozšírenie sankcií …

Consent choices