Leyen
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union.

Predsedníčka EK: Tieto sankcie majú tvrdo zasiahnuť ruské hospodárstvo a jeho politickú elitu

Vo štvrtok večer predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskej Rady Michelom a prezidentom Macronom po mimoriadnom zasadnutí Európskej rady 24. februára 2022, uviedla, že Európska únia je jednotná a lídri jej členských štátov včera večer spoločne odsúdili brutálne a nevyprovokované útoky a prijali balík rozsiahlych a cielených sankcií.

Tieto sankcie majú tvrdo zasiahnuť ruské hospodárstvo a jeho politickú elitu. Pozostávajú z piatich pilierov:

·       finančný sektor – obmedzuje sa prístup Ruska na najdôležitejšie kapitálové trhy. Zameranie sa na  70 % ruského bankového trhu, ale aj na kľúčové štátom vlastnené spoločnosti vrátane oblasti obrany. Tieto sankcie zvýšia ruské náklady na prijaté úvery a pôžičky, zvýšia infláciu a postupne narušia priemyselnú základňu Ruska. Zameriavame sa aj na ruskú elitu – obmedzíme jej vklady, aby už nemohla skrývať svoje peniaze v bezpečných prístavoch v Európe.

·       Energetika –  zákaz vývozu zasiahne ropu, Rusko tak nebude môcť modernizovať svoje ropné rafinérie. Ruské príjmy z vývozu ropy v roku 2019 predstavovali 24 miliárd EUR.

·       Doprava –  zákaz predaja lietadiel, náhradných dielov a vybavenia pre ruské letecké spoločnosti. Tri štvrtiny súčasnej ruskej obchodnej leteckej flotily boli vyrobené v Európskej únii, USA a Kanade. A preto sú od nej vo veľkej miere závislé.

·       Kontrola vývozu – zákaz jeho financovania a obmedzenie prístupu Ruska ku kľúčovým technológiám (polovodiče alebo špičkové technológie).

·       Vízová politika – diplomati a súvisiace skupiny, ako aj podnikatelia už nebudú mať privilegovaný prístup do Európskej únie.

Tieto opatrenia sú úzko koordinované s partnermi a spojencami, vrátane Spojených štátov, Spojeného kráľovstva, Kanady,  Nórska, Južnej Kórei, Japonska či Austrálie. Tu je celý prejav Ursuly von der Leyenovej.

Balík sankcií, ktoré Európska únia prijala voči Ruskej federácii je bezprecedentný aj podľa premiéra Eduarda Hegera (OľaNO). Bude mať veľký dopad na ruskú ekonomiku a Moskva bude čeliť razantnej odozve. Premiér to povedal po skončení mimoriadneho samitu lídrov Európskej únie (EÚ) k situácii na Ukrajine, na ktorú vo štvrtok 24. februára v skorých ranných hodinách zaútočili vojská Ruskej federácie.

Pôjdeme po bankách a štátnych podnikoch. Po ľuďoch, ktorí sú súčasťou politického režimu, po bohatých oligarchoch. Sankcie zasiahnu 70 percent ruských bánk, čo skomplikuje Rusom možnosť odkladať si peniaze na zahraničných účtoch. Zakáže sa aj vývoz špeciálnych technológií z EÚ do Ruska, ktoré sú potrebné na modernizáciu rafinérií. Tak, ako Rusko zmenilo život miliónom Ukrajincov, tak musíme aj my zmeniť život Rusom,“ vyhlásil premiér. Sankcie by mali platnosť nadobudnúť čo najskôr. Doplnil, že ďalšie sankcie sa uplatnia aj smerom k Bielorusku, keďže aj z jeho územia boli podnikané útoky na Ukrajinu. Jednohlasná zhoda bola aj na poskytnutí pomoci Ukrajine. A to nielen vo forme humanitárnej, ale aj vo forme silnej politickej podpory.

Viac..  Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

Heger povedal, že k samitu, ktorý sa konal za mimoriadne prísnych opatrení za zatvorenými dverami, sa pripojil aj prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. „Prezident mal veľmi silný a emotívny príhovor. Počuli sme ale aj silné odhodlanie brániť Ukrajinu do poslednej minúty,“ zdôraznil. Celý samit sa podľa neho niesol v „silnej atmosfére jednoty“. „Bezprecedentná agresia Ruska zjednotila EÚ tak, ako nič predtým,“ dodal. Niektorí lídri EÚ prirovnávali agresiu Ruska k inváziám Sovietskeho zväzu do Maďarska či Československa.

Lídri EÚ sa na včerajšom samite zhodli, že Rusko nesie plnú zodpovednosť za akt agresie voči Ukrajine a aj za straty na životoch, ktoré agresia Ruska na Ukrajine spôsobí. Zavedené sankcie budú mať podľa predstaviteľov európskej dvadsaťsedmičky masívne a tvrdé následky na režim v Moskve. Predstavitelia EÚ sa však zatiaľ nedohodli na vylúčení Ruskej federácie z medzinárodného platobného systému SWIFT.

Sankcie by teda mali Rusko zasiahnuť v oblasti medzinárodného podnikania, ruských bánk a Ruskom vlastnených podnikov. Ruské banky tak budú mať problém obstarávať si hotovosť na medzinárodných trhoch. Spôsobí to aj zvýšenie inflácie v Ruskej federácii. Sankcie sa dotknú aj ruských elít, ktorým budú zmrazené aktíva. Rovnako vybraní predstavitelia režimu v Rusku stratia prístup k vízam, ktoré by im umožnili cestovať do EÚ. Tiež by mala postihnúť spoločnosti podnikajúce v leteckom priemysle, keďže ruské letecké spoločnosti používajú západnú techniku, a sú na kontakt so západnými leteckými spoločnosťami odkázané.

Nemalú škodu by mali spôsobiť aj sankcie v oblasti energetiky, ktorá je dôležitým zdrojom financií pre Moskvu. Rusku sa skomplikujú možnosti na export energetických surovín a obmedzí sa aj prístup Moskvy k technológiám, ktoré sú na ťažbu ropy a plynu. Lídri EÚ chcú ešte v marci otvoriť aj otázku energetickej nezávislosti od Ruska.

Dnes má mimoriadne zasadnúť aj vláda, ktorá by mala rozhodovať o schválení mimoriadnej humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.Heger zdôraznil, že pomoc by mala byť koordinovaná a že EÚ by nemalo mať problém vedieť ju poskytnúť v dostatočnom množstve.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices