vlajka
PHOTO: © European Union.

Únia sa dohodla na sankciách proti Rusku

Lídri Európskej únie (EÚ) sa dohodli na zavedení sankcií proti Rusku, ktoré budú mať „masívne a vážne následky“.

Počas štvrtkového mimoriadneho samitu, ktorého cieľom bolo odsúdiť ruský útok na Ukrajinu, lídri 27 členských štátov schválili opatrenia zamerané proti ruskému finančnému, energetickému a dopravnému sektoru a tiež reštrikcie na export a financovanie. Doplnili tiež ďalších ruských jednotlivcov na predošlý sankčný zoznam. Lídri EÚ chcú zaviesť sankcie aj proti Bielorusku pre jeho úzke väzby s Ruskom.

Už pred samitom lídri EÚ avizovali, že Rusko bude trpieť „masívnymi a cielenými sankciami“, ktoré zasiahnu najmä elitu krajiny. Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová priblížila, že balík opatrení bude zahŕňať finančné sankcie, ktoré výrazne obmedzia prístup Ruska na kapitálové trhy a budú mať vážne dôsledky na všetky sektory jeho ekonomiky.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Pred štvrtkovým samitom EÚ sa vyjadrila, že „tieto sankcie potlačia ekonomický rast Ruska, zvýšia náklady na úvery, zvýšia infláciu, zintenzívnia odliv kapitálu a postupne narušia jeho priemysel“. Podľa Von der Leyenovej sa balík sankcií zameria aj na obmedzenie prístupu Ruska ku kľúčovým technológiám. „Naše opatrenia v kľúčových oblastiach oslabia ruské technologické pozície, práve v tých, z ktorých elity zarábajú najviac peňazí,“ doplnila.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices