simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Michal Šimečka: Európsky parlament musí konečne a naplno vyhlásiť, že si praje demokratickú a slobodnú Ukrajinu ako budúceho člena EÚ

Podpredseda Progresívneho Slovenska a Európskeho parlamentu Michal Šimečka dnes vystúpil na mimoriadnom rokovaní liberálnej frakcie s požiadavkou, aby EP čo najskôr vyhlásil, že si želá Ukrajinu ako budúceho člena EÚ.

Celé stanovisko M.Šimečku

Už nie je priestor na vágne formulácie. Ukrajinci dnes bojujú a umierajú za európske hodnoty. Preto som dnes na mimoriadnom rokovaní liberálnej frakcie vystúpil s jasným posolstvom. Európsky parlament musí konečne a naplno vyhlásiť, že si praje demokratickú a slobodnú Ukrajinu ako budúceho člena Európskej únie. Tento záväzok budem presadzovať aj naďalej.

Samozrejme nevieme, ako dlho vojna potrvá a ako skončí. Aj v tom najlepšom možnom scenári je plné členstvo Ukrajiny v EÚ na dlhé roky – možno desaťročia – vzdialené. Ukrajinky a Ukrajinci dnes potrebujú najmä vojenskú, materiálnu a humanitárnu pomoc. Ale rovnako potrebujú nádej – svetlo na konci tohto desivého tunela. Presne to žiada prezident Zelensky, keď prosí o prísľub členstva v EÚ. A má pravdu.

Žiadny iný štát nepriniesol na oltár európskej integrácie takú obeť, ako Ukrajinci. Nezabúdajme, že Vladimír Putin začal svoju agresiu voči Ukrajine v roku 2014 práve kvôli podpisu asociačnej dohody s EÚ. Odvtedy zomreli tisícky Ukrajincov. A ruské tanky sú dnes v Kyjeve preto, aby navždy rozdrvili túžbu Ukrajincov po príslušnosti k demokratickej Európe a Západu.

Viac..  Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Budem pracovať na tom, aby si tento pohľad osvojil celý Európsky parlament už vo svojom nadchádzajúcom uznesení o ruskej agresii. Verím, že rovnako sa zachová aj premiér Heger a slovenskí zástupcovia v Rade.

Michal Šimečka, podpredseda Európskeho parlamentu.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices