wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Michal Wiezik: Európska odpoveď na agresiu Putina musí byť ráznejšia

Druhý robustný balík sankcií Európskej únie (EÚ) bol schválený, po rokovaní mimoriadneho zasadnutia Rady pre zahraničné veci v Bruseli to uviedla štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Ingrid Brocková.

Členské štáty uvalili cielené individuálne sankcie voči predstaviteľom Ruska, vrátane prezidenta Vladimira Putina, ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, členov bezpečnostnej rady či poslancov Dumy. Sankcionovaní boli i viacerí predstavitelia Bieloruska za umožnenie ruskej agresie z územia ich krajiny. Informoval o tom Komunikačný odbor MZVAEZ SR v tlačovej správe.

“Európska odpoveď na agresiu Putina musí byť ráznejšia. Naozaj neviem, na čo ešte čakáme. Ruské vojská sa v týchto hodinách blížia ku Kyjevu a obyvatelia Ukrajiny zomierajú pri bombardovaní. V utorok nás čaká mimoriadna plenárna schôdza Európskeho palramentu. Spravíme všetko, čo je v možnostiach našich mandátov, aby sa Putinova agresia na Ukrajine čo najskôr skončila. Dúfam, že nebude neskoro,“ hovorí Michal Wiezik /PS, RE/.

„Ruská federácia nebezpečným spôsobom podkopala európsku a globálnu bezpečnosť. Druhý, robustný balík sankcií EÚ bol jednomyseľne schválený. Zahŕňa aj individuálne sankcie voči najvyšším predstaviteľom Ruska, vrátane prezidenta Putina,“ uviedla Brocková na zasadnutí ministrov zahraničných vecí Európskej únie v Bruseli.

Hlavnými cieľmi mimoriadneho zasadnutia Rady pre zahraničné veci k situácii na Ukrajine bolo potvrdenie absolútnej politickej podpory Ukrajine a prijatie ďalších sankcií EÚ voči Rusku. Reštriktívne opatrenia v piatok 25. februára politicky odobrili lídri na zasadnutí Európskej rady. Schválené sankcie budú podľa MZVaEZ SR pre Rusko predstavovať významné obmedzenia vo finančnom, energetickom či leteckom sektore. Zásadné obmedzenia sa budú týkať aj vývozu tovaru s dvojakým použitím.

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

Medzi ministrami v Bruseli rezonovala aj téma vylúčenia Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT. Podľa štátnej tajomníčky je táto možnosť stále na stole.

K diskusii šéfov diplomacie členských štátov EÚ sa pripojil i ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý v prejave zdôraznil, že Ukrajina bojuje a nevzdáva sa. Špecifikoval ďalšie potreby Ukrajiny v aktuálnej kritickej situácii a poďakoval za poskytnutú pomoc zo strany viacerých členských štátov EÚ, vrátane Slovenska. Slovensko k už odsúhlasenej bilaterálnej pomoci vo výške 1,2 milióna eur, dodatočne vyčlenilo ďalších 600-tisíc eur vo forme projektov priamej humanitárnej pomoci a 400-tisíc eur materiálnej humanitárnej pomoci.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices