Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: European Union 2021.

Robert Hajšel: Ruská agresia na Ukrajine sa musí skončiť

Stále som veril, že až do štádia otvorenej agresie voči zvrchovanému štátu tento konflikt neprerastie. Mýlil som sa. Diplomacia zlyhala a Rusko napadlo Ukrajinu. Bez ohľadu na to, aké mal pre tieto vojenské útoky Kremeľ dôvody, jeho „špeciálna vojenská operácia vedená s cieľom demilitarizovať a denacifikovať Ukrajinu“ je neospravedlniteľnou a neprijateľnou agresiou.

Je mi ľúto všetkých obetí na životoch a aj ako europoslanec sa hanbím, že sme utrpeniu, ktoré prinášajú vojenské útoky Ruska na Ukrajinu, nedokázali ako Európsky parlament a ani ako Európska únia zabrániť. Asi všetci, ktorí v posledné týždne rokovali s ruským prezidentom Vladimirom Putinom nedostatočne vyhodnotili, čo znamenajú a kedy prídu ním avizované vojensko-technické opatrenia, ak Západ nebude ruské obavy brať vážne.

Vojna nie je riešením, je to skaza a Rusko na dlho stráca aj tých, ktorí sa snažili chápať jeho bezpečnostné obavy. Ja odsudzujem každú vojnu, aj tú čo je stále v Jemene alebo čo bola v Iraku, lebo každá vojna prináša obete na životoch nevinných ľudí. Ruská agresia v roku 2022 proti susednej Ukrajine nie je naozaj ospravedlniteľná ničím. Ani tragickou situáciou v odštiepených samozvaných republikách na Donbase, kde už osem rokov trpí miestne obyvateľstvo. Nie je ospravedlniteľná pocitom Moskvy, že ju ohrozujú ukrajinské ambície získať členstvo v NATO a ani pocitom Kremľa ohrozenia vlastnej bezpečnosti.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Je zbytočné sa teraz škriepiť, či ide o skutočnú inváziu, alebo cielené útoky na vojenskú infraštruktúru, lebo takéto útoky vždy prinášajú obete na životoch nevinných ľudí. Toto počínanie ruského prezidenta Vladimira Putina je možné iba odsúdiť. Obávam sa, že iba sankcie veľmi nepomôžu, treba Moskvu prinútiť okamžite zastaviť útoky a začať rokovať. Stojí za to každá bomba, ktorá nedopadne na ukrajinské územie.

Slovensko a aj my občania musíme ukrajinskému ľudu vyjadriť podporu a poskytnúť výraznú materiálnu a nielen humanitárnu pomoc. Musíme byť pripravení prijať aj Ukrajincov utekajúcich pred bombami. Ukrajinskému ľudu musí teraz pomôcť celá Európska únia. Ale hlavne sa musí Rusko stiahnuť z územia Ukrajiny. A to bez ohľadu na varovania Vladimira Putina, že kto sa začne miešať do tohto konfliktu zvonku, bude čeliť dôsledkom, aké vo svojej histórii nezažil.

Robert Hajšel, europoslanec /SD/.

O red

Odporúčame pozrieť

Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices