Michal Šimečka, podpredseda EP. PHOTO: © Christian Creutz, European Union, 2021

M. Šimečka: Ukrajina patrí do EÚ, udeľme jej kandidátsky status

Podpredseda Európskeho parlamentu a Progresívneho Slovenska Michal Šimečka navrhuje, aby bol Ukrajine čo najskôr udelený status kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ.

„Chcem, aby Európsky parlament ako celok jasne podporil myšlienku Ukrajiny ako kandidáta na vstup do EÚ. Ako podpredseda parlamentu urobím všetko preto, aby tento odkaz zaznel už zajtra v uznesení, o ktorom budeme hlasovať na mimoriadnej plenárnej schôdzi v Bruseli,” uviedol Šimečka.

„Som rád, že podobnú pozíciu háji aj premiér Heger a prezidentka Čaputová. Verím, že sa to spoločnými silami podarí, a že kandidátsky status pre Ukrajinu bude mať silnú slovenskú stopu,” doplnil Šimečka.

Šimečka pripomenul, že udelenie kandidátskeho statusu neznamená automaticky vstup. „Samotný prístupový proces je komplikovaný a zvyčajne trvá dlho. Ale priznanie statusu kandidátskej krajiny je oficiálnym začiatkom tohto procesu, a jednoznačným potvrdením, že to s európskou budúcnosťou Ukrajiny myslíme vážne. Som presvedčený, že okrem vojenskej a humanitárnej pomoci potrebujú dnes Ukrajinci aj takúto nádej a víziu pozitívnej budúcnosti pre svoje deti,” uzavrel podpredseda EP a progresívcov.

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices