Minister vnútra R. Mikulec na rade ministrov EÚ. PHOTO: MINV SR

Po rokovaní ministrov vnútra krajín EÚ: Pri ochrane vonkajšej hranice požiadame o pomoc Frontex

Humanitárna pomoc v súvislosti s Ukrajinou, otázky bezpečnosti vrátanie riadenia vonkajších hraníc a zvládanie hybridných hrozieb boli témami nedeľného rokovania ministrov pre vnútorné záležitosti v Bruseli. Minister vnútra Roman Mikulec informoval, že Slovenská republika ako susedný štát v zmysle Kódexu schengenských hraníc  od momentu vzniku humanitárnej núdze umožňuje vstup na naše územie aj osobám, ktoré nemajú potrebné doklady či víza.

Európska únia a Agentúra pre azyl v tejto situácii navrhli preskúmať implementáciu vhodného systému dočasnej ochrany. Minister Roman Mikulec uviedol, že Slovensko po operatívnej novelizácii azylového zákona už môže využívať inštitút dočasného útočiska aj bez rozhodnutia Rady EÚ. Podmienky a dĺžku jeho trvania by čoskoro mala určiť slovenská vláda. V našich azylových zariadeniach a ďalších objektoch sme schopní ubytovať 40-tisíc osôb, pričom, ako spresnil minister Roman Mikulec, rátame aj s ďalšími ubytovacími možnosťami. 

Minister tiež uviedol, že napriek rozhodnutiu slovenskej vlády posilniť ochranu slovensko-ukrajinskej hranice príslušníkmi Ozbrojených síl, požiadame o podporu aj agentúru Frontex.Ako krajina v prvej línii si totiž uvedomujeme, že ide o vonkajšiu hranicu celého schengenského priestoru,“ dodal minister.  Doplnil, že Slovensko má už identifikované požiadavky aj pre materiálnu a humanitárnu pomoc a pre ich získanie chce využiť Európsky mechanizmus civilnej ochrany.

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Ministri tiež rozhodli o aktivácii integrovaného systém Európskej únie pre reakciu na politickej úrovni v krízových situáciách (IPCR). Vytvorí sa tak  platforma solidarity, ktorej cieľom bude zaručiť mobilizáciu všetkých dostupných prostriedkov a nástrojov EÚ a členských štátov.

Na programe bola aj debata  o koordinácii budúcej vízovej politiky voči Ruskej federácii, keďže dohody o zjednodušení vízového režimu s Ruskom boli čiastočne pozastavené. Zdôraznila sa potreba naďalej posilňovať prostriedky predvídania a reakcie na hybridné hrozby, ktoré sa šíria najmä z Ruska. Podľa Romana Mikulca sme na Slovensku zatiaľ nezaznamenali ohrozenie kritickej infraštruktúry a bezpečnosti, ktoré by súviselo s dianím na Ukrajine. „Samozrejme, zvýšili sme aj ochranu objektov obrannej infraštruktúry,“ doplnil minister Mikulec.

O mam

Odporúčame pozrieť

migranti

Počet migrantov prichádzajúcich do EÚ cez Stredozemné more stúpol

Počet ľudí prechádzajúcich cez centrálnu časť Stredozemného mora vzrástol za prvé štyri mesiace tohto roka …

Consent choices