stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Ivan Štefanec: Ukrajinci bojujú proti vojnovému zločincovi, zaslúžia si byť v EÚ

Európsky parlament podporil proces vstupu Ukrajiny do Európskej únie. Podľa europoslanca a vedúceho slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivana Štefanca (KDH) ide o začiatok ďalšej epochy nie len pre Ukrajinu, ale aj pre Európu. Odvaha a obetavosť Ukrajincov si zaslúži to najvyššie ocenenie v podobe štatútu kandidátskej krajiny EÚ. Európa zároveň odsudzuje popri  činoch Ruska aj bieloruské vojenské zapojenie sa do konfliktu. 

„Ukrajinci bojujú aj za našu slobodu proti vojnovému zločincovi z Kremľa a my im dávame jasný signál európskej podpory,“ hovorí Ivan Štefanec.

Zelenskyj v europarlamente vyzval európskych lídrov, aby dokázali ich solidaritu s Ukrajinou

Ukrajina bojuje o prežitie. V utorok to Európskemu parlamentu (EP) počas mimoriadnej rozpravy o ruskej invázii povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa s poslancami spojil na diaľku. „Bojujeme len za našu zem a našu slobodu,“ vyjadril sa ukrajinský prezident, čím podľa spravodajského portálu CNN dojal aj prekladateľa do angličtiny. „Bojujeme o život… Bojujeme o prežitie. Toto je naša najvyššia motivácia. Bojujeme však aj za to, aby sme boli rovnocennými členmi Európy,“ povedal tiež Zelenskyj, ktorý pred prejavom aj po ňom zožal v sále veľký potlesk.

Zelenskyj tiež vyzval európskych lídrov, aby dokázali ich solidaritu s Ukrajinou. „Dokázali sme našu silu. Dokázali sme, že sme minimálne rovnakí ako vy. Dokážte nám, že ste s nami. Dokážte nám, že nás nenecháte. Dokážte nám, že ste vskutku Európania,“ apeloval Zelenskyj.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Predsedníčka EP Roberta Metsola sa Zelenskému poďakovala za to, že ukazuje svetu, čo to znamená postaviť sa nepriateľovi a uviedla, že europarlament uznáva európsku perspektívu Ukrajiny a víta jej žiadosť o udelenie statusu kandidátskej krajiny. Ako sa uvádza v tlačovej správe z EP, tiež počas zasadnutia predložila štyri dôležité princípy pre budúcnosť Európskej únie – Európa sa už nemôže spoliehať na zemný plyn z Ruska, Európa nesmie prijímať peniaze Kremľa a tváriť sa, že je to bez záväzkov, investície do obrany musia ísť v súlade s rétorikou a je dôležité bojovať proti dezinformačnej kampani Kremľa.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices