nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/. PHOTO: FB LĎN.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Rusko musí zostať úplne izolované, ekonomicky aj politicky

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Európsky parlament podporil udelenie statusu kandidátskej krajiny Ukrajine

BRATISLAVA – Členovia Európskeho parlamentu (EP) vyzývajú na to, aby Ukrajina získala status kandidátskej krajiny do Európskej únie (). Kandidatúru Ukrajiny podporil parlament v rezolúcii, ktorú poslanci prijali v pomere hlasov 637 za, 13 proti a 26 sa zdržali hlasovania. Rezolúcia vyzýva inštitúcie v , aby pracovali smerom k udeleniu kandidátskeho statusu Ukrajine a na jej integrácii do spoločného európskeho trhu. EP o tom informuje v tlačovej správe.

V rezolúcii EP tiež ostro odmieta ruskú inváziu na Ukrajinu a požaduje od Kremľa, aby ukončil svoje vojenské aktivity v krajine. Odmieta tiež ruskú „rétoriku naznačujúcu možné použitie zbraní hromadného ničenia“, pričom Rusku pripomína jeho medzinárodné záväzky a varuje pred nebezpečenstvom jadrovej eskalácie konfliktu. Poslanci tiež odsúdili rolu, ktorú v invázii zohral bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Poslanci privítali rýchle uvalenie sankcií a vyzvali na prijatie ďalších reštriktívnych opatrení, ktoré by sa dotkli Ruska aj Bieloruska. Vyzvali členské štáty na rýchlejšie poskytnutie vojenského materiálu. Zároveň tiež vyzvali Európsku komisiu a členské štáty, aby v spolupráci s humanitárnymi agentúrami OSN a ďalšími medzinárodnými partnerskými organizáciami Ukrajine poskytli ďalšiu núdzovú humanitárnu pomoc.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices