Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB M. Wiezik

Michal Wiezik k uzneseniu EP: Ukrajina patrí do EÚ

Členovia Európskeho parlamentu (EP) vyzývajú na to, aby Ukrajina získala status kandidátskej krajiny do Európskej únie (EÚ). Kandidatúru Ukrajiny podporil parlament v rezolúcii, ktorú poslanci prijali v pomere hlasov 637 za, 13 proti a 26 sa zdržali hlasovania. Rezolúcia vyzýva inštitúcie v EÚ, aby pracovali smerom k udeleniu kandidátskeho statusu Ukrajine a na jej integrácii do spoločného európskeho trhu. EP o tom informuje v tlačovej správe.

V rezolúcii EP tiež ostro odmieta ruskú inváziu na Ukrajinu a požaduje od Kremľa, aby ukončil svoje vojenské aktivity v krajine. Odmieta tiež ruskú „rétoriku naznačujúcu možné použitie zbraní hromadného ničenia“, pričom Rusku pripomína jeho medzinárodné záväzky a varuje pred nebezpečenstvom jadrovej eskalácie konfliktu. Poslanci tiež odsúdili rolu, ktorú v invázii zohral bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

Poslanci privítali rýchle uvalenie sankcií a vyzvali na prijatie ďalších reštriktívnych opatrení, ktoré by sa dotkli Ruska aj Bieloruska. Vyzvali členské štáty na rýchlejšie poskytnutie vojenského materiálu. Zároveň tiež vyzvali Európsku komisiu a členské štáty, aby v spolupráci s humanitárnymi agentúrami OSN a ďalšími medzinárodnými partnerskými organizáciami Ukrajine poskytli ďalšiu núdzovú humanitárnu pomoc. (SITA)

K uzneseniu Európskeho parlamentu k statusu kandidátskej krajiny EÚ pre Ukrajinu sa vyjadril aj europoslanec Michal Wiezik (PS/RE):

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

„Ľudia na Ukrajine sú v týchto dňoch ochotní položiť svoje životy za hodnoty, na ktorých Európska Únia ako ju poznáme, stojí. Je najvyšší čas, aby sme ich privítali v našej európskej rodine. Ukrajina patrí do EÚ. 

V rámci schválenej rezolúcie sme dnes rovnako podporili aj zavedenie prísnych ekonomických sankcií a úplné odpojenie sa od ruského plynu a uhlia. Ide naozaj o maximálnu snahu zo strany Európskeho parlamentu o ukončenie Putinovej agresie. Odpojenie od fosílnych palív má presah aj na klimatickú politiku. Udalosti týchto dní sú mimo iného dôkazom toho, ako lipnutie na plyne a závislosť na fosílnych palivách je geopolitické riziko. Európska únia musí ísť cestou skutočne obnoviteľných zdrojov, na ktorých nesedia zahraniční autokrati a diktátori.“  

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

V Bruseli prebieha samit Európskej únie, na ktorom európski lídri diskutujú o bezpečnosti členských štátov …

Consent choices