ukrajina
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Michal Šimečka: Po dnešnom hlasovaní verím, že Ukrajina získa štatút kandidátskej krajiny

Podpredseda Európskeho parlamentu a Progresívneho Slovenska Michal Šimečka označil podporu europarlamentu na uznanie Ukrajiny za kandidáta na členstvo v EÚ za dôležitý signál pre Ukrajinu aj Európu.

v„Európsky parlament sa dnes postavil za myšlienku Ukrajiny ako kandidáta na členstvo v EÚ. Verím, že medzi členskými štátmi sa nájde dostatočná politická odvaha a vôľa, aby Ukrajina tento štatút oficiálne získala. Ukrajinky a Ukrajincov dnes bojujú a umierajú aj za európske hodnoty. Okrem vojenskej či humanitárnej pomoci od nás potrebujú počuť, že s nimi počítame, a že budúcnosť Ukrajiny je v EÚ,” uviedol Šimečka.

Za uznesenie o ruskej agresii na Ukrajine hlasovalo celkovo 637 zo 705 europoslankýň a europoslancov. Šimečka výsledok hlasovania považuje za dôkaz o politickej podpore pre Ukrajinu naprieč celou Európou.

„Celé roky EÚ nevedela poskytnúť Ukrajine jasnú odpoveď, či vôbec existuje cesta k členstvu v EÚ. Dnešné hlasovanie ukázalo, ako sa situácia mení. Politici naprieč Európou si uvedomujú, že Ukrajina dnes bojuje za naše spoločné hodnoty, a nemôžeme jej zatvoriť dvere,“ hovorí europoslanec.

Viac..  Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Šimečka zároveň podčiarkol, že o takýto postup sa silno zasadzovali viacerí slovenskí politici. Tento krok pre Ukrajinu má silnú slovenskú stopu. Osobne som za posledné dni viedol mnohé rokovania, aby táto pozícia europarlamentu prešla. Na iných fórach o uznanie kandidátskeho statusu Ukrajiny aktívne bojujú prezidentka Čaputová a premiér Heger,” ocenil podpredseda EP.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices