Prejav V. Zelenského v EP: PHOTO: FB M. Wiezik

Zelenského emotívny prejav v europarlamente: Ukrajina bude bez Európskej únie osamotená

Ukrajina bojuje o prežitie. V utorok to Európskemu parlamentu (EP) počas mimoriadnej rozpravy o ruskej invázii povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa s poslancami spojil na diaľku. „Bojujeme len za našu zem a našu slobodu,“ vyjadril sa ukrajinský prezident, čím podľa spravodajského portálu CNN dojal aj prekladateľa do angličtiny. „Bojujeme o život… Bojujeme o prežitie. Toto je naša najvyššia motivácia. Bojujeme však aj za to, aby sme boli rovnocennými členmi Európy,“ povedal tiež Zelenskyj, ktorý pred prejavom aj po ňom zožal v sále veľký potlesk.

Zelenskyj tiež vyzval európskych lídrov, aby dokázali ich solidaritu s Ukrajinou. „Dokázali sme našu silu. Dokázali sme, že sme minimálne rovnakí ako vy. Dokážte nám, že ste s nami. Dokážte nám, že nás nenecháte. Dokážte nám, že ste vskutku Európania,“ apeloval Zelenskyj.

Predsedníčka EP Roberta Metsola sa Zelenskému poďakovala za to, že ukazuje svetu, čo to znamená postaviť sa nepriateľovi a uviedla, že europarlament uznáva európsku perspektívu Ukrajiny a víta jej žiadosť o udelenie statusu kandidátskej krajiny. Ako sa uvádza v tlačovej správe z EP, tiež počas zasadnutia predložila štyri dôležité princípy pre budúcnosť Európskej únie – Európa sa už nemôže spoliehať na zemný plyn z Ruska, Európa nesmie prijímať peniaze Kremľa a tváriť sa, že je to bez záväzkov, investície do obrany musia ísť v súlade s rétorikou a je dôležité bojovať proti dezinformačnej kampani Kremľa. (SITA)

Svedectvo zdieľali viacerí slovenskí europoslanci:

Martin Hojsík zverejnil na svojom profile na Facebooku: „Povedal, že dnes bojujú o prežitie, a to je ich najväčšia motivácia. No zároveň bojujú, aby a stali plnohodnotnými Európanmi a Európankami, plnohodnotnými členmi Európskej únie. A dnes nám všetkým ukazujú, že vedia za slobodu a demokraciu, za naše európske hodnoty položiť tú najväčšiu obeť. Prezident Zelensky ďalej povedal, že Ukrajina bude bez EÚ osamotená. Má úplnú pravdu. Dnes musíme dokázať Ukrajine, že vidíme ich hrdinstvo, vidíme obeť, akú kladú za svoju vlasť, s akou silou sa stavajú agresorovi. To musíme nielen obdivovať a pomáhať im, no jasne povedať: Aj vy ste Európania a Európanky, aj vy ste naši. Sme s vami a potrebujeme vás„.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Lucia Ďuriš Nicholsonová zdieľala svoje pohnutie zo Zelenského prejavu: „Sedel tam v zelenom tričku, akoby si práve odskočil z boja z prvej línie. A všetkým nám ukázal, ako má vyzerať prejav štátnika – bez papiera, bez zbytočných slov. Volodymyr Zelenskyj hovoril cez videoprenos europoslanom o tom, akú vysokú cenu platí Ukrajina za slobodu. ‚Bojujeme o prežitie. Bojujeme aj za to, aby sme boli rovnocennou súčasťou Európy,‘ hovoril nám Zelenskyj. Niektorých europoslancov dojal a rozplakal. Všetci sme stáli a dlho, veľmi dlho tlieskali. Len ten pán Uhrík zo Slovenska sedel a ťukal do telefónu“.

Aj podpredseda europarlamentu Michal Šimečka zdieľal podobné pocity, ako jeho kolegovia: „Silný prejav prezidenta Zelenského v Európskom parlamente. ‚Bojujeme o prežitie, ale bojujeme aj o možnosť byť rovnoprávni Európania. Sme rovnakí ako vy. Ukázali sme svoju silu. Teraz ukážte, že nás v tom nenecháte… A potom život a svetlo zvíťazia nad temnotou.‘ Ukrajinský prezident, v ohrození vlastného života, žiada o otvorené dvere do Európy. Ako mu odpovieme? Pooobede budeme v EP hlasovať o uznesení, ktoré by vyslalo jasný signál, že chceme Ukrajinu ako kandidáta na členstvo v EÚ. Pevne verím, že výzvu podporí čo najviac poslancov naprieč krajinami a frakciami. Sám som v posledných dňoch strávil veľa času, aby som kolegov presvedčil, že ide o správny krok. Držte palce„.

Celý prejav si môžete pozrieť tu:

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices