Kremeľ, Moskva. PHOTO: © European Union 2021 - Source : EP

EÚ prijala sankcie voči Kremľom podporovaným médiám Russia Today a Sputnik

Európska únia prijala sankcie voči prokremeľským médiám, ktoré šíria dezinformácie a manipulujú s informáciami. V nadväznosti na nedeľňajšie vyhlásenie predsedníčky Komisie Ursuly von der Leyenovej sa Rada Európskej únie rozhodla od dnešného dňa pozastaviť vysielanie štátom vlastnených dezinformačných médií Russia Today a Sputnik v celej EÚ.

Predsedníčka von der Leyenová uviedla: „V tomto období vojny na slovách záleží. Sme svedkami masívnej propagandy a dezinformácií v súvislosti s týmto ohavným útokom na slobodnú a nezávislú krajinu. Nedovolíme tým, ktorí kroky Kremľa obhajujú, aby chrlili svoje toxické klamstvá na ospravedlnenie Putinovej vojny alebo rozsievali zárodky rozbrojov v našej Únii.

Vysoký predstaviteľ a podpredseda Komisie Josep Borrell uviedol: „Kremeľ pri svojich útokoch na Ukrajinu ako operačný nástroj využíva systematickú manipuláciu s informáciami a dezinformácie. Ide aj o značnú a priamu hrozbu pre verejný poriadok a bezpečnosť Únie. Dnes podnikáme dôležitý krok proti Putinovej manipulačnej operácii a pozastavujeme vysielanie ruských štátom kontrolovaných médií v EÚ. Už skôr sme uvalili sankcie na vedenie televíznej siete RT vrátane jej šéfredaktorky Simonianovej a je len logické zamerať sa aj na činnosti, ktoré tieto organizácie vykonávajú v rámci našej Únie.“

Russia Today a Sputnik zásadným spôsobom slúžia ako nástroj na šírenie a podporu agresie Ruska proti Ukrajine. Predstavuje to značnú a priamu hrozbu pre verejný poriadok a bezpečnosť EÚ. Obe médiá sú súčasťou koordinovaného úsilia o manipuláciu s informáciami vrátane šírenia dezinformácií, ako to od roku 2015 dokumentuje pracovná skupina Európskej služby pre vonkajšiu činnosť East StratCom.

Vzhľadom na vážnosť situácie a v reakcii na konanie Ruska, ktorým destabilizuje situáciu na Ukrajine, je potrebné a konzistentné so základnými právami a slobodami zaviesť ďalšie reštriktívne opatrenia a pozastaviť vysielaciu činnosť médií Russia Today a Sputnik v EÚ alebo zameranú na EÚ. Sankcie sa vzťahujú na všetky prostriedky prenosu a distribúcie, napríklad prostredníctvom káblovej televízie, satelitov, IPTV, platforiem, webových stránok a aplikácií. Všetky príslušné licencie, povolenia a distribučné dohody sú pozastavené. Tieto opatrenia sa týkajú všetkých členských štátov EÚ a sú okamžite priamo uplatniteľné.

Viac..  Komisia začala vyšetrovanie nesúladu podľa aktu o digitálnych trhoch voči spoločnostiam Alphabet, Apple a Meta

Spolupráca s nezávislými regulačnými orgánmi pre médiá v rámci Skupiny európskych regulačných orgánov pre audiovizuálne mediálne služby (ERGA), ako aj ich vzájomná spolupráca majú zásadný význam pre zabezpečenie rýchleho vykonania uvedených opatrení zo strany operátorov. Niektoré regulačné orgány na svojich územiach už v zmysle pravidiel EÚ pre audiovizuálne médiá prijali konkrétne kroky na obmedzenie ruských médií zapojených do dezinformácií, manipulácie s informáciami a zasahovania.

Súvislosti

Viacero regulačných orgánov v členských štátoch EÚ už prijalo opatrenia proti ruským štátom kontrolovaným vysielateľom a kanálom, ktoré sú zapojené do prepojeného systému dezinformácií a manipulácie s informáciami (napr. v Estónsku, Lotyšsku, Litve, Poľsku), pričom Nemecko zakázalo vysielanie Russia Today v nemeckom jazyku z dôvodu chýbajúcej licencie.

V uplynulom roku došlo k bezprecedentnému zásahu proti nezávislým médiám v Rusku. Ruské orgány využívajú drakonické právne predpisy – najmä zákon o tzv. zahraničných agentoch – na umlčanie nezávislých médií a jednotlivých novinárov považovaných za kritických voči vláde. Ruskí novinári sú ohrozovaní, stíhaní a nútení utiecť z krajiny len preto, že si robia svoju prácu. To je neprijateľné.

Voľný prístup k informáciám je základným právom zakotveným vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv a v článku 10 Európskeho dohovoru o ľudských právach: EÚ bude naďalej podporovať slobodu a pluralitu médií všade vo svete.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices