Robert Fico
Premiér Robert Fico. PHOTO: © European Union.

Osem europoslancov žiada o vylúčenie strany SMER-SD z frakcie S&D aj PES

Osem slovenských europoslancov dnes v otvorenom liste vyzvalo Skupinu progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) a Stranu európskych socialistov (PES),  aby zo svojich radov vylúčili Smer – sociálnu demokraciu. Strana Smer-SD sa spreneverila nielen hodnotám sociálnej demokracie, ale aj ľudským právam a demokracii.

Predseda Smeru-SD dnes otvorene hovorí o budúcej vládnej spolupráci s fašistickým hnutím Republika a slovami krajnej pravice označuje posilnenie prítomnosti  spojeneckých vojsk NATO na Slovensku za vítanie Wehrmachtu. Predseda Smeru-SD R. Fico navyše pomáha šíriť kremeľskú propagandu a verejne hovorí o agresii Ruska voči Ukrajine  ako o konflikte USA a Ruska.

Tu je otvorený list v plnom znení:

Výzva na vylúčenie strany Smer-SD kvôli krajne pravicovej rétorike a otvorenom volaní po spolupráci s fašistami

Vážená pani prezidentka García Pérez,

vážený pán prezident Stanišev,

v čase šokujúceho útoku Ruska na Ukrajinu sme sa zjednotili voči Putinovej agresii naprieč ideológiami, politickými tábormi a členskými krajinami EÚ.

Je nám ľúto, že Vám píšeme v súvislosti s tým, že práve váš člen – Smer-SD, vnáša pochybnosti do jasného pomenovania agresora na Ukrajine. Strana Smer-SD je dnes stranou, ktorá sa spreneverila nielen hodnotám sociálnej demokracie, ale aj ľudským právam a demokracii. Predseda Smeru-SD dnes otvorene hovorí o budúcej vládnej spolupráci s fašistickým hnutím Republika a slovami krajnej pravice označuje posilnenie prítomnosti spojeneckých vojsk NATO na Slovensku za vítanie Wehrmachtu.

Osem slovenských europoslankýň a europoslancov vyzvalo už 19. augusta 2021 Skupinu progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) na to, aby prehodnotila členstvo politickej strany Smer – sociálna demokracia vo svojich radoch. Naša výzva vychádzala z medializovanej spolupráce predstaviteľov Smeru-SD s fašistickým hnutím Republika na demonštrácii v Košiciach práve v čase výročia Slovenského národného povstania proti nacistickej okupácii.

Dnes vidíme, že naše varovanie pred spoluprácou fašistov so stranou Smer-SD sa ukázalo ako pravdivé. Predseda Smeru-SD Robert Fico už verejne a otvorene hovorí o budúcej vládnej spolupráci s fašistickým hnutím Republika europoslanca Milana Uhríka.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Predseda Smeru-SD len pred niekoľkými dňami označil v slovenskom parlamente posilnenie prítomnosti jednotiek NATO na území Slovenska nemeckými vojakmi za vítanie Wehrmachtu v našej krajine. Jeho vyjadrenie je o to smutnejšie, že o tomto posilnení európskej bezpečnosti rozhodol sociálnodemokratický kancelár Olaf Scholz, ktorého kroky a rozhodnutia o pomoci Ukrajine si na Slovensku vážime.

Predseda Smeru-SD navyše stále pomáha šíriť kremeľskú propagandu a verejne hovorí o agresii Ruska voči Ukrajine ako o konflikte USA a Ruska: “Vojenský konflikt na Ukrajine nie je konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom, je to konflikt medzi Spojenými štátmi a Ukrajinou, ktorého obeťou sú bežní obyvatelia Ukrajiny.”

Vyzývame Vás, našich partnerov zo socialistickej frakcie v Európskom parlamente, aby ste prehodnotili zotrvanie Smeru-SD vo Vašich radoch. V týchto ťažkých časoch je potrebné jasne ukázať naše demokratické hodnoty a vytlačiť prokremeľskú a fašistickú rétoriku na okraj, mimo hlavného prúdu demokratickej európskej politiky.

S úctou,

Vladimír Bilčík (EPP/ SPOLU)

Ivan Štefanec (EPP/KDH)

Peter Pollák (EPP/OĽaNO)

Miriam Lexmann (EPP/KDH)

Martin Hojsík(Renew Europe/Progresívne Slovensko)

Michal Šimečka (Renew Europe/Progresívne Slovensko)

Michal Wiezik (Renew Europe/Progresívne Slovensko)

Lucia Ďuriš Nicholsonová (Renew Europe)

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Osem zo 14 slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) vyzvalo Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), aby …

Consent choices