zamestnanci, automobilky
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Nezamestnanosť v únii v januári klesla na 6,2 % z decembrových 6,3 %

Miera nezamestnanosti v eurozóne podľa sezónne upravených údajov v januári klesla na 6,8 percenta z decembrových sedem percent a znížila sa aj medziročne z úrovne 8,3 percenta, na ktorej bola v januári 2021. V rámci celej Európskej únie (EÚ) nezamestnanosť klesla na 6,2 percenta z decembrových 6,3 percenta a zmenšila sa aj medziročne z úrovne 7,5 percenta, na ktorej bola v januári minulého roka. Na Slovensku sa v januári nezamestnanosť medzimesačne nezmenila a zostala na úrovni 6,4 percenta. Medziročne však klesla z hodnoty 7,1 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Počet ľudí bez práce v januári oproti decembru v Európskej únii klesol o 216-tisíc a v rámci eurozóny sa zmenšil o 214-tisíc. V porovnaní s januárom minulého roka sa počet nezamestnaných v Európskej únii zmenšil o 2,522 milióna a v rámci eurozóny klesol o 2,117 milióna.

Viac..  EK odporúča členským štátom pokračovať v úspore plynu s cieľom zabezpečiť dodávky a stabilizovať trhy

Najnižšiu nezamestnanosť v januári mali v Českej republike (2,2 %), v Poľsku (2,8 %) a v Nemecku a na Malte (zhodne 3,1 %). Najvyššia nezamestnanosť trápila Grécko (13,3 %), Španielsko (12,7 %) a Taliansko (8,8 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

zamestnanie, rodova rovnost

Nezamestnanosť v eurozóne aj v EÚ dosiahla v novembri rekordne nízku úroveň

Miera nezamestnanosti v eurozóne v novembri 2023 klesla na najnižšiu úroveň v histórii týchto štatistík …

Consent choices