Koláž EN Foto: © European Union, screenshot FB UV SR

Premiér s predsedníčkou Európskej komisie diskutoval o financovaní utečeneckej krízy

Svet je jednotný v odsúdení ruskej agresie a vojny na Ukrajine. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to vyhlásil po dnešnom stretnutí s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou, ktorá pricestovala na návštevu Slovenska. Dodal, že 141 krajín agresiu Ruska na Ukrajine odmietlo.

„Je to veľký signál, že ľudia, krajiny a ich občania v 21. storočí chcú mier. Pani predsedníčku som informoval o situácii na našich hraniciach. Som veľmi rád, že som mohol informovať o veľkej spolupráci štátnych zložiek s neziskovkami a cirkvami, kde sa preukazuje veľká spolupráca a solidarita,“ zdôraznil premiér.

Obaja štátnici diskutovali o tom, akým spôsobom bude zabezpečené financovanie utečeneckej krízy. Finančné prostriedky sa podľa Hegera vyčlenia aj na európskej úrovni a pripravujú sa mechanizmy na to, aby boli distribuované do členských krajín Európskej únie (EÚ). Spolupráca členských krajín bude podľa premiéra prebiehať aj v oblasti repatriácie občanov tretích krajín, ktorí z Ukrajiny prišli na Slovensko. Heger informoval, že SR prijalo legislatívu umožňujúcu Ukrajincom mať na Slovensku dočasné útočisko. Získajú ním právo na pobyt, možnosť zamestnať sa a tiež byť zdravotne poistení.

Premiér hovoril aj o sankciách a ocenil rýchlosť, s akou krajiny dokázali v tejto veci postupovať, či je podľa neho bezprecedentné. Pripomenul časy, keď podobné rozhodnutia na európskej úrovni trvali roky. „Posledné dni ukázali, že 27 vlád dokáže konať veľmi rýchlo, a dnes sú to dni a hodiny,“ doplnil. Heger pripomenul, že Slovensko sa nevzdáva a Ukrajinu bude aj naďalej podporovať humanitárne a tiež akýmkoľvek iným spôsobom.

Vo veci energetiky a závislosti Slovenska od Ruskej federácie v dodávkach energií premiér ozrejmil, že v rámci EÚ sa už chystajú alternatívy na to, aby Slovensko a iné krajiny nemuseli byť odkázané na ruské zdroje. Ide najmä o plyn, ropu a jadrové palivo. Heger na záver dodal, že Slovensko je na strane silných krajín a nemusí sa o seba báť. Môže sa tak plne sústrediť na pomoc Ukrajine.

Viac..  M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Predsedníčka EK poďakovala Slovensku za to, akým spôsobom jeho občania pomáhajú Ukrajincom, ktorí utekajú pred vojnou. „Sme veľmi vďační, že sú takto vrelo vítaní a že sa im pomáha. Ďakujem aj za vôbec prvý humanitárny konvoj, ktorý sa dostal do Kyjeva, a ktorý bol zo Slovenska,“ povedala. Zdôraznila, že teraz sú na hraniciach potrebné jednoduché procesy ich prechodu a tiež to, aby Ukrajinci dostali v EÚ perspektívu, aby mohli v krajine ostať, alebo pokračovať do ďalších krajín. Únia poskytne na pomoc utečencom ďalších 500 miliónov eur.

„Je potrebné vytvoriť humanitárne koridory tak, aby mohli humanitárne konvoje bezpečne prejsť, a aby civilné obyvateľstvo mohlo opustiť Ukrajinu. Rusi musia umožniť, aby táto humanitárna pomoc mohla byť poskytnutá,“ zdôraznila. V otázkach sankcií von der Leyenová deklarovala pripravenosť EÚ uvaliť na Rusko ďalšie, ktoré sa už teraz ukazujú ako veľmi silné. Treba sa však pripraviť na odvetné opatrenia zo strany Ruska, najmä v oblasti energetiky.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Von der Leyenová: EK uvoľní zmrazené financie pre Poľsko

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok oznámila, že EK uvoľňuje pre …

Consent choices