Caputova
Prezidentka Zuzana Čaputová. PHOTO: © European Union.

Prezidentka Čaputová: EÚ pomôže Slovensku so zvládaním pomoci pre Ukrajinu

Európska únia (EÚ) stojí pri Slovensku a pomôže mu so zvládaním pomoci pre Ukrajinky a Ukrajincov, ktorí z krajiny utekajú pred vojnou. To je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej hlavné posolstvo, s ktorým do Bratislavy pricestovala predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Hlava štátu o stretnutí s ňou informovala vo svojom profile na sociálnej sieti.

Prezidentka zdôraznila, že EÚ už spravila mnohé kroky na zastavenie ruskej agresie na Ukrajine. Najmä prostredníctvom sankcií, ktoré znižujú schopnosť Ruska viesť vojnu. „V istej miere sa dotknú aj nás, pretože budú mať ekonomické dopady aj v medzinárodnom priestore, ale je to naša cena za slobodu a za bezpečnejšiu Európu. Ako Európska únia však už urobíme aj ďalšie kroky, vrátane znižovania našej závislosti na energetických surovinách z Ruska,“ vyhlásila Čaputová.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Hlava štátu zdôraznila, že predsedníčka Európskej komisie si cení vlnu solidarity slovenských občanov. „Dnes sa môžeme spoľahnúť, že naša solidarita sa môže oprieť aj o podporu a pomoc Európskej únie,“ uzavrela.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices