Leyen
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union.

Únia je pripravená prijať ďalšie sankcie voči Rusku, ak sa vojna neskončí, povedala Von der Leyenová

Európska únia je pripravená prijať ďalšie sankcie proti Rusku, ak tamojší prezident Vladimir Putin nezastaví vojnu na Ukrajine. Podľa spravodajského webu CNN to v piatok uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

„Vieme, že tento konflikt sa ani zďaleka neskončil, a aby bolo jasné, sme pripravení prijať ďalšie prísne opatrenia, ak Putin nezastaví a nezvráti vojnu, ktorú rozpútal,“ povedala Von der Leyenová v Bruseli stojac vedľa amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena. „Vďaka koordinácii so Spojenými štátmi sme spoločne navrhli, vyvinuli a zaviedli sankcie v rekordnom čase. Sankcie, ktoré demonštrujú naše odhodlanie prinútiť Putina, aby zaplatil cenu za svoju vojnu. Tieto opatrenia neberieme na ľahkú váhu, ale je jasné, že musíme konať,“ dodala.

Von der Leyenová uviedla, že viac ako 40 krajín sa teraz „čiastočne alebo úplne“ pripojilo k sankciám, pričom uviedla, že je to „dôkaz o odhodlaní globálnej komunity odmietnuť túto inváziu“. Blinken pochválil Európsku úniu za jej reakciu na Rusko a povedal: „Táto únia je silná, je jednotná a koná.“ „Ak dovolíme, aby sa tieto princípy beztrestne porušovali, potom otvárame Pandorinu skrinku v každom kúte sveta, aby sa to opakovalo znova a znova,“ dodal americký minister.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Blinken taktiež varoval, že vojna na Ukrajine „sa možno tak skoro neskončí“ a že USA a európski spojenci musia na Rusko vyvíjať neustály tvrdý tlak. „Musíme to udržať, kým sa to nezastaví, kým sa vojna neskončí,“ skonštatoval.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices