pollak
Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO: FB PP.

Europoslanec Pollák o vojne na Ukrajine: Mnohí si myslia, že sa ich to netýka. Týka! VIDEO

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

V dôsledku ruskej invázie už z Ukrajiny ušlo 1,45 milióna ľudí, informuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). IOM s odvolaním sa na dáta ministerstiev z krajín, do ktorých utečenci pricestovali, v sobotu informovala, že 787 300 prišlo do Poľska, asi 228 700 do Moldavska, 144 700 do Maďarska, 132 600 do Rumunska a 100 500 na Slovensko. Hranice z Ukrajiny do susedných krajín podľa IOM prekročili ľudia zo 138 krajín.

Izoláciu Ruska zvýraznilo i piatkové hlasovanie v Rade OSN pre ľudské práva

Najvyšší orgán Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva v piatok drvivou väčšinou schválil rezolúciu, ktorej cieľom je zriadiť trojčlennú skupinu expertov na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine. Toto rozhodnutie demonštruje rastúcu medzinárodnú jednotu proti ruskej invázii na Ukrajinu a narastajúcu medzinárodnú izoláciu Moskvy.

Za rezolúciu hlasovalo približne 32 zo 47 členských štátov Rady OSN pre ľudské práva, pričom 13 sa zdržalo hlasovania. Proti rezolúcii sa vyslovili iba Rusko a Eritrea.

Zdá sa však, že niekoľko krajín, ktoré Moskvu otvorene alebo mlčky podporovali, od tejto podpory ustúpilo. Čína, Kuba a Venezuela sa v piatok zdržali hlasovania, a to napriek tomu, že ešte v pondelok podporili Rusko pri hlasovaní o návrhu ukrajinskej vlády na uskutočnenie „naliehavej diskusie“ o situácii v oblasti práv na Ukrajine. Následne vo štvrtok sa konala rozprava a v piatok bolo hlasovanie. Mauritánia, Senegal, Somálsko a Spojené arabské emiráty, ktoré sa v pondelok zdržali hlasovania, v piatok rezolúciu podporili.

Viac..  Jozef Mihál: Vo voľbách do Európskeho parlamentu ma nájdete ako nezávislého na kandidátke Demokratov

Piatkové hlasovanie sa uskutočnilo dva dni po tom, ako Valné zhromaždenie OSN v New Yorku presvedčivou väčšinou vyzvalo Rusko, aby zastavilo ofenzívu na Ukrajine a stiahlo všetkých svojich vojakov. Za rezolúciu bolo 141 členov, proti päť, hlasovania sa zdržali zástupcovia 35 krajín.

(redakcia/SITA/AP).

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Neuhneme ani o milimeter a budeme neustále bojovať za to, aby sme Slovensko vrátili na cestu demokracie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices