Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

I. Brocková: Slovensko sa podieľa na spoločnom úsilí EÚ. Pomoc Ukrajine si vyžaduje efektívnejšiu koordináciu

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková sa 6. a 7. marca 2022 zúčastnila na neformálnom zasadnutí rozvojového segmentu Rady EÚ pre zahraničné veci vo francúzskom meste Montpellier. Zasadnutie bolo zorganizované Európskou službou pre vonkajšiu činnosť spoločne s francúzskym predsedníctvom v Rade Európskej únie.

Hlavným bodom diskusie ministrov pre rozvoj bola Ukrajina. Všetky členské štáty EÚ podporili zámer mobilizovať mechanizmus rýchlej reakcie pre pomoc Ukrajine. Štátna tajomníčka Ingrid Brocková potvrdila, že ,,SR je odhodlaná naďalej silne podporovať nášho suseda a partnera – Ukrajinu nielen politicky, ale aj rozsiahlymi dodávkami humanitárnej pomoci a vojenského materiálu. Slovensko je pripravené urobiť maximum, aby ukázalo  solidaritu a pomohlo Ukrajine a ľuďom v núdzi, ktorí trpia v dôsledku ruskej agresie“.

Ministri diskutovali aj o geopolitickej dimenzii medzinárodnej spolupráce a rozvojovej politiky Európskej únie. V kontexte tejto témy ministri okrem iného zohľadnili taktiež výsledky dvoch februárových rokovaní – Indo-Tichomorského fóra v Paríži, ako aj samitu Európskej únie s Africkou úniou, ktoré sa uskutočnilo v Bruseli. „Oceňujeme prijatie investičného balíka vo výške 150 miliárd eur, ktorý podporí spoločné ambície Agendy 2030 spolu s agendou Africkej únie do roku 2063 a pomôže vybudovať diverzifikovanejšie, inkluzívnejšie, udržateľné a odolné ekonomiky,“ uviedla štátna tajomníčka.Počas pracovného obeda sa uskutočnila diskusia na tému začlenenia biodiverzity do rozvojových politík a prepojení s podporou udržateľných potravinových systémov.​

Viac..  Predbežná dohoda o lepšom cezhraničnom presadzovaní pravidiel bezpečnosti cestnej premávky

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Stop ruskej vojnovej propagande na olympijských hrách

Slovenský europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH), spolu so …

Consent choices