Oksana Zabužko, ukrajinská spisovateľka. © European Union 2022 - Source : EP

Ukrajinská spisovateľka Oksana Zabužko: Ukrajinci bojujú za oslobodenie Európy od strašidla totality

Europoslancom sa v utorok pri príležitosti Medzinárodného dňa žien prihovorila ukrajinská spisovateľka Oksana Zabužko. Plénu opísala utrpenie svojich spoluobčanov spôsobené ruským útokom.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola pred prejavom Oksany Zabužko vyhlásila: „V tento deň nie je slovo oslava tým pravým slovom, ktoré by sme mohli použiť. Na Ukrajine vidíme ženy, ktoré kladú odpor, čelia agresorovi a berú proti nemu do rúk zbrane. Je pre nás veľkou poctou, že je tu s nami Ukrajinka a spisovateľka, ktorej diela a silný hlas ukazujú silu ukrajinských žien tvárou v tvár útlaku. Tieto statočné a húževnaté ženy, ktoré obraňujú tie isté Európske hodnoty, ktoré zastávame aj my, sú pre nás všetkých inšpiráciou“.

Oksana Zabužko, ktorá opustila Ukrajinu pred dvoma týždňami len s príručnou batožinou, zdôraznila, že vo svojich dielach zvykla dávať priestor ženám a ich boju za svoje práva, dnes sa však po prvýkrát musí postaviť za právo žien na samotný život. „Nemôžem inak, len obdivovať ženy bojujúce bok po boku s našimi mužmi, riadiace distribúciu zásob do našich obliehaných miest, rodiace v protilietadlových krytoch za online asistencie lekárov. Problémom je v tom, že Putinove bomby nezastaví sila nášho ducha,“ dodala.

Varujúc pred Putinovými zámermi spisovateľka Zabužko uviedla: „Keby sa EÚ a USA zobudili pred ôsmimi rokmi, keď [ruský prezident Vladimir Putin] vtrhol na Krym, mnoho životov mohlo byť ušetrených. Nový Hitler bol pripravený začať tam, kde predchádzajúci skončil. Som tu, aby som Vám ako spisovateľka, ktorá o jazyku niečo vie, povedala, že toto je už vojna, nie iba lokálny konflikt. Verte Putinovi, keď hovorí o svojich ambíciách. Prosím, nebojte sa chrániť nebo nad tými, ktorí bojujú za oslobodenie Európy od tohto strašidla novej totality“.

Predstavitelia poslaneckých klubov v EP v reakcii na prejav Oksany Zabužko vyzdvihli odvahu Ukrajincov pri obrane svojej krajiny a spoločných hodnôt s EÚ, zároveň však poukázali na to, že medzi najzraniteľnejšie skupiny patria v takýchto situáciách práve ženy a dievčatá. Poslanci tiež ocenili ruské a bieloruské ženy, ktoré odvážne protestujú v uliciach proti tejto vojne.

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Videozáznam prejavu Oksany Zabužko a následných reakcií zástupcov politických skupín je k dispozícii tu.

Súvislosti

Oksana Zabužko sa narodila v ukrajinskom meste Luck v roku 1960. Vďaka svojmu románu „Poľný výskum ukrajinského sexu“ z roku 1996, ktorý bol preložený do šestnástich jazykov, sa stala známou na medzinárodnej literárnej scéne. Vydala ďalších osemnásť kníh vrátane oceňovaného románu „Múzeum opustených tajomstiev“ z roku 2009. Patrí tiež medzi verejne aktívne osobnosti, ktoré sa zasadzujú o demokraciu na Ukrajine.

O mam

Consent choices