bioplyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Zastavenie dodávok ruského zemného plynu by viac poškodilo EÚ ako samotné Rusko

Zastavenie dodávok ruského zemného plynu mimoriadne negatívne ovplyvní celú Európsku úniu vrátane Slovenska. Slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eustream, preto nepovažuje zastavenie dovozu plynu za vhodné spomedzi ďalších opatrení, ktoré môže EÚ voči Rusku pre vojnu na Ukrajine uplatniť. „Podľa nášho názoru nie je momentálne možné účinne nahradiť dodávky ruského plynu a ich zastavením by EÚ poškodila viac seba samú než Rusko. Zásobovanie by jednoznačne bolo krátené, a to s rôznymi regionálnymi následkami,“ uviedol pre agentúru SITA slovenský prepravca plynu.

Rusko dnes dodáva do Európy vrátane Veľkej Británie a Turecka približne 420 miliónov metrov kubických plynu denne. Zodpovedá to momentálne približne 21 % dennej európskej spotreby (historicky to bolo okolo 30 %). Ostatné zdroje ako sú Nórsko, Azerbajdžan a severná Afrika dodávajú blízko svojho celkového potenciálu. „Jedinou flexibilnou alternatívou je LNG, ktoré však nedokáže výpadok Rusa vykompenzovať na strane ponuky ani kapacity regazifikačných terminálov,“ dodal Eustream.

Oproti dnešku odhaduje slovenský prepravca plynu, že do Európy je možné dodať maximálne 145 miliónov metrov kubických plynu denne navyše. Odstavenie dovozu ruského plynu by tak zjavne zapríčinilo nedostatky plynu v Európe, nutné významné obmedzovania spotreby a nevídanú cenovú úroveň ako zemného plynu, tak elektrickej energie, ktorá je s výnimkou severských krajín a Poľska určovaná cenou zemného plynu. „Malo by to za následok nepredvídateľné ekonomické škody siahajúce s najväčšou pravdepodobnosťou ďaleko nad rámec čistých platieb za zemný plyn, ktoré by stratilo Rusko,“ myslí si Eustream.

Navyše, takýto nedostatok plynu bude mať podľa slovenského prepravcu plynu regionálne výrazne rozličný dosah, ktorý by nemal byť podcenený. Pokým krajiny v západnej Európe majú diverzifikovanejšie dodávky, krajiny východnej Európy majú vysokú mieru závislosti na ruskom plyne. Fyzicky je u nás dokonca 100 % prepraveného plynu z Ruska, a to či už z ČR – Nordstream – alebo z Ukrajiny, pričom plyn z ostatných zdrojov je dodávaný na báze zápočtov a swapov.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Podľa Eustreamu si je dôležité uvedomiť, že v prípade odstavenia ruského plynu nebude hlavným problémom nedostatok prepravnej kapacity smerom na SR, ktorá je pripravená, ale nedostatok komodity u nás aj v našom okolí. „Ak by k tomu došlo, museli by sme očakávať, že „náhradný“ plyn k nám fyzicky doprúdi z LNG terminálov krajín s prístupom k moru (UK, Benelux, Chorvátsko, Poľsko). Lenže tieto krajiny budú mať nedostatok tiež doma a v súčasnosti neexistuje žiadny garančný mechanizmus solidárneho krátenia spotreby, ktorý by zaručil, že sa „náhradný“ plyn nespotrebuje primárne v krajinách, ktoré majú priamo LNG terminály, alebo u ich priamych susedov (Nemecko) a doputuje až do nášho regiónu,“ zdôraznil slovenský prepravca zemného plynu.

Eustream vyjadruje Ukrajine hlbokú podporu. „Spolu s našimi kolegami v UA TSO (ukrajinský operátor – pozn. red. SITA) zabezpečujeme naďalej kontinuálnu prevádzku plynovodu. Európske sankcie vnímame ako nevyhnutný a účinný nástroj na to, aby došlo k čo najrýchlejšiemu zastaveniu útokov na Ukrajinu,“ uzavrel Eustream.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices