simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Šimečka: Slovensko by malo Ukrajine poslať naše Migy

BRATISLAVA – Slovenská republika by mala podľa Progresívneho Slovenska poslať Ukrajine čo najrýchlejšie naše stíhačky MiG-29, ako o to už niekoľko dní žiada Volodymyr Zelensky.

„Ukrajinský prezident už niekoľko dní naliehavo opakuje, aby sme ako západné spoločenstvo zabezpečili nad jeho krajinou bezletovú zónu alebo mu aspoň dodali stíhačky MiG-29, aby sa mohli brániť pred ruskými náletmi. Ak sa nechceme len prizerať, ako na Ukrajine zomierajú každý deň ďalšie stovky a stovky nevinných ľudí, mali by sme mu aspoň v jeho druhej požiadavke vyhovieť,“ vyhlásil podpredseda PS a Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

Poľsko už navrhlo výmenu svojich Migov za americké stíhačky F-16, Slovensko by podľa neho malo za svoje Migy dostať ochranu svojho vzdušného priestoru. „Ukrajina potrebuje obranné spôsobilosti, aby minimalizovala straty na životoch kvôli ruskej agresii. Slovensko by malo urýchlene nájsť spôsob, ako ukrajinskej strane umožniť využívať naše stíhačky. Na diplomatickom poli by sme zas mali Ukrajine čo najskôr poskytnúť štatút kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ,” doplnil Šimečka.

Podľa poslanca NR SR a bývalého veľvyslanca pri NATO Tomáša Valáška majú Ukrajinci o Migy záujem najmä preto, že na nich vedia lietať a servisovať ich bez ďalších školení. „Už iba niekoľko krajín disponuje týmito stíhačkami a Slovensko je jedna z nich. Rozumiem tomu, že ministerstvo obrany chce za ne najskôr zabezpečiť náhradu. Ale otázkou je, či koná dostatočne kreaktívne. Náš východný sused je v zlomovej chvíli a ak teraz nepošleme Ukrajincom to, čo akútne potrebujú, o pár týždňov už môže byť neskoro,“ skonštatoval Valášek.

Viac..  Estónska premiérka podporuje vytvorenie postu komisára EÚ pre obranný priemysel

Ako dodal, vzhľadom na to, že ich v súčasnosti servisujú ruskí technici, nie sú pre potreby našej armády ani reálne využiteľné. „V prípade, že by došlo k ohrozeniu zo strany Ruskej federácie, bolo by naivné čakať, že nám technici pracujúci pre nepriateľskú stranu veľmi pomôžu. A je tiež otázkou, či chceme vystaviť slovenských pilotov riziku sabotáže ruskými technikmi. Preto sa zdá momentálne najrozumnejšie nájsť cestu, ako ich spolu s poľskými, rumunskými a bulharskými stíhačkami sovietskeho pôvodu odovzdať ukrajinským pilotom, aby nimi mohli brániť svoju slobodu pred ruským agresorom,“ uzavrel Valášek.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices