ECB
Európska centrálna banka. PHOTO: © European Union- EP.

ECB zasadá prvýkrát od vypuknutia vojny na Ukrajine, očakáva sa, že úrokové sadzby nezmení

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok dva týždne od vypuknutia vojny na Ukrajine rokuje o ďalšom smerovaní menovej politiky. Konflikt prináša nové hrozby v čase, keď sa hospodárstvo eurozóny stále spamätáva z dopadov pandémie koronavírusu. Ruská invázia na Ukrajinu zároveň prispieva k ďalšiemu rastu inflácie, keďže ceny ropy a zemného plynu v dôsledku vojny prakticky explodovali. Hlavný ekonóm ECB Philip Lane napriek tomu upozorňuje, že je potrebné sa neunáhliť s prípadnou zmenou kurzu menovej politiky.

Experti s napätím čakajú, či ECB ďalej obmedzí nákupy dlhopisov alebo pripraví pôdu pre zvýšenie úrokových sadzieb. Na zasadnutí začiatkom februára šéfka ECB Christine Lagardeová nezopakovala svoje skoršie vyhlásenia, že zvýšenie sadzieb považuje v roku 2022 za veľmi nepravdepodobné.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Podľa rakúskej tlačovej agentúry APA banka pravdepodobne zatiaľ svoju kľúčovú úrokovú sadzbu ponechá na rekordnom minime 0 %. Možno tiež očakávať, že komerčné banky budú za svoje vklady v ECB predbežne naďalej platiť sankčný úrok vo výške mínus 0,5 %.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices