Monika Beňová, europoslankyňa SMER-SD. Photo: IG Monika Beňová

M. Beňová: Efektívne zabraňovanie dezinformáciám a hybridným hrozbám je prioritou

Boj proti hybridným hrozbám a šíreniu dezinformácií je kontinuálny, nikdy sa nekončiaci proces. Poslanci Európskeho parlamentu sa zaoberali návrhom opatrení, ktorými je ho možné podporiť.

Tie sa zameriavajú na predchádzanie, odhaľovanie, ako aj odstraňovanie klamlivého a zavádzajúceho obsahu predovšetkým v online priestore,“ priblížila europoslankyňa Monika Beňová.

Veľké množstvo falošných správ a súvisiacich hrozieb preukázateľne pochádza zo zahraničia s cieľom systematicky spochybňovať funkčnosť a legitimitu demokratického zriadenia a inštitúcií. „Sú to predovšetkým sociálne siete, ktoré sú zneužívané zahraničnými aktérmi na zasahovanie do demokratických procesov,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu.

Intenzita snáh o prekrúcanie faktov a falšovanie reality sa výrazným spôsobom zvýšila aj v súvislosti s neodôvodnenou ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine. „Ak nechceme žiť v nejakej alternatívnej realite, považujem za dôležité prichádzať s efektívnymi opatreniami, ktoré zabraňujú takémuto konaniu a zároveň posilňujú európsku kybernetickú bezpečnosť. Tieto musia byť prioritou,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

O mam

Odporúčame pozrieť

bilcik

V. Bilčík: Europarlamentný výbor dnes prijal dôležitú správu v boji s dezinformáciami

Osobitný výbor Európskeho parlamentu pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v EÚ vrátane dezinformácií …

Consent choices