europska centralna banka
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

ECB v treťom štvrťroku postupne ukončí nákupy dlhopisov

Vzhľadom na rýchlo rastúcu infláciu Európska centrálna banka (ECB) dva týždne po vypuknutí vojny na Ukrajine pripravuje pôdu pre zvýšenie úrokových sadzieb. Banka vo štvrtok oznámila, že mnohomiliardové nákupy dlhopisov postupne ukončí v treťom štvrťroku, ak sa nezhorší výhľad inflácie. Tvorcovia menovej politiky eurozóny nechali základnú úrokovú sadzbu na rekordnom minime 0 %. Komerčné banky zároveň musia naďalej platiť sankčné úroky, pokiaľ na účtoch ECB hromadia svoje prebytky. Takzvaná depozitná sadzba predstavuje mínus 0,5 %.

ECB si stále ponecháva priestor pre prípadné zvýšenie úrokových sadzieb. Ako uviedla, pokiaľ to bude potrebné, je pripravená prispôsobiť „všetky svoje nástroje“. Cieľom banky je, aby sa inflácia v eurozóne v strednodobom horizonte stabilizovala na úrovni 2 %, ktorú považuje za optimálnu z pohľadu udržania cenovej stability. Vo februári medziročná inflácia v eurozóne stúpla na novú rekordnú úroveň 5,8 percenta z januárovej hodnoty 5,1 percenta.

Viac..  Priemysel: Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v januári klesli

ECB zasadala v čase, keď konflikt na Ukrajine prináša nové hrozby pre hospodárstvo eurozóny, ktoré sa stále spamätáva z dopadov pandémie koronavírusu. Ruská invázia na Ukrajinu zároveň prispieva k ďalšiemu rastu inflácie, keďže ceny ropy a zemného plynu v dôsledku vojny prakticky explodovali.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices