simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Podpredseda europarlametu Šimečka dnes navštívil Ukrajinu

Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) dnes pracovne navštívil Ukrajinu. Spolu so Šimečkom sa pracovnej cesty zúčastňujú ďalší piati europoslanci a europoslankyne z Nemecka, Španielska, Rumunska a Litvy.

Šimečka na Ukrajine spolu s kolegami absolvuje rokovania s predstaviteľmi ukrajinského parlamentu, vlády, miestnych samospráv a občianskej spoločnosti. Súčasťou programu je tiež návšteva nemocnice a stretnutie so študentmi a utečencami z vojnou najviac zasiahnutých oblastí Ukrajiny.

Ukrajinci dnes bojujú a zomierajú za európske hodnoty. Milióny z nich prišli o svoje domovy a mnohí aj o život len preto, že si chceli slobodne vybrať svoju budúcnosť. Ruskú vojenskú agresiu musíme čo najskôr zastaviť, a Ukrajina potrebuje našu maximálnu pomoc. Prišiel som si vypočuť našich ukrajinských partnerov, aby som priamo na mieste zistil, aká je situácia, čo od nás najviac potrebujú a aby som tieto žiadosti mohol tlmočiť v Európskom parlamente, aj na doma na Slovensku,“ uviedol podpredseda EP a progresívcov Šimečka.

Šimečka vyzdvihol doterajšie odhodlanie Únie a špeciálne Slovenska pomôcť Ukrajine. Zdôraznil však, že musíme robiť ešte viac. „Rýchlosť reakcie, rozsah sankcií voči Rusku a spektrum humanitárnej, finančnej, diplomatickej aj vojenskej pomoci Ukrajine sú zo strany EÚ bezprecedentné. Rovnako vzopätie občianskej spoločnosti a samospráv na Slovensku, ktoré v týchto dňoch robia všetko preto, aby státisíce utečencov z Ukrajiny našli u nás bezpečie, prístrešok aj podmienky pre lepšiu budúcnosť. Som hrdý na občanov Slovenska aj iných európskych krajín. Naše úsilie však musíme najmä na politickej úrovni ešte zvýšiť – Ukrajina potrebuje dostať napríklad dostať jasnú víziu členstva v EÚ,“ zdôraznil pred návštevou Ukrajiny Šimečka.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices