EU vlajky
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ ohlásila štvrtý balík sankcií proti Rusku, podľa Orbána sa ropy a plynu nedotkne

Európska únia (EÚ) zavedie štvrtý balíček sankcií proti Rusku pre jeho „bezohľadnú“ inváziu Ukrajiny. V piatok to oznámila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje spravodajský portál CNN.

Blok podľa nej v sobotu spustí „štvrtý balíček opatrení zameraný na ďalšiu izoláciu Ruska a odčerpanie zdrojov, ktoré používa na financovanie tejto barbarskej vojny“. „V prvom rade odnímeme Rusku na našich trhoch status najvyšších obchodných výhod. To Rusku odoberie dôležité výhody, ktoré si užíva ako člen WTO. Ruské spoločnosti si už v našich ekonomikách nebudú užívať prednostné postavenie,“ opísala von der Leyenová. EÚ podľa nej bude pracovať aj na tom, aby Rusku pozastavili členské práva vo vedúcich multilaterálnych finančných inštitúciách, vrátane Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky. „Postaráme sa o to, aby Rusko nemohlo od týchto inštitúcií získať žiadne financovanie, pôžičky ani žiadne iné výhody,“ uviedla. Blok chce ďalej zabezpečiť, aby ruský štát ani jeho elity nemohli na vyhýbanie sa sankciám využívať kryptomeny a zakáže export luxusných tovarov z EÚ do Ruska a import výrobkov zo železa a ocele.

Podľa maďarského premiéra  nebudú sankcie únie voči Rusku zahŕňať zákaz importu ruskej ropy a zemného plynu. Vo videu na sociálnych sieťach, ktoré zverejnil po rokovaniach lídrov únie vo francúzskom Versailles, Viktor Orbán povedal, že je možné, že vojna na Ukrajine „bude trvať“, ale „najdôležitejšia otázka sa vyriešila spôsobom, ktorý je pre nás priaznivý“. „Nebudú platiť žiadne sankcie týkajúce sa ropy a plynu, čo znamená, že na ďalšie obdobie sú zaručené dodávky energie pre Maďarsko,“ vyhlásil predseda maďarskej vlády.

Viac..  Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Orbán, ktorý sa považuje za najbližšieho spojenca Kremľa v EÚ, podporil európske sankcie voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. V otázke sankcií na ruský energetický sektor však trvá na tom, aby ho euroblok vynechal, pretože by to uškodilo viac členským štátom ako Rusku. Vlani Maďarsko predĺžilo o 15 rokov zmluvu o zemnom plyne s ruskou štátnou energetickou spoločnosťou Gazprom a uzavrelo dohodu vo výške 12 miliárd eur o dostavbe dvoch reaktorov v jadrovej elektrárni Paks, ktorú podporuje Rusko.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Poslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom • Nová smernica prispeje …

Consent choices