wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union.

Michal Wiezik: Závislosť od niekoho, kto vojensky napáda našich susedov? Nie, ďakujem

„Závislosť od niekoho, kto vojensky napáda našich susedov? Nie, ďakujem. Ruská agresia na Ukrajine naplno ukázala riziká ďalšieho využívania fosilných palív. Ak sa doposiaľ niekomu zdali riziká spojené s rozvrátením klimatického systému Zeme ako nedostatočné, teraz je už zrejmé, že fosílne palivá sú rovnako aj plnohodnotným bezpečnostným rizikom. V krátkodobom horizonte najbližších dvoch rokov bude pre nás nevyhnutné nájsť náhradu za ruský plyn. Najdôležitejšie bude zamerať sa na zvýšenie úspor a efektívnosti využívania energie a čo najrýchlejší prechod na obnoviteľné zdroje energie. Obnoviteľné zdroje netreba dovážať, vieme ich efektívne využívať priamo doma, kde dajú prácu našim občanom a chránia životné prostredie.
Nebude to ľahké, ani lacné, no je to naša jediná alternatíva k energetickej neslobode,“ hovorí europoslanec Michal Wiezik /PS, RE/.

Slovensko si musí nájsť spoľahlivejších dodávateľov plynu, apeluje aj prezidentka Zuzana Čaputová

Slovensko potrebuje znížiť závislosť od ruského zemného plynu a nájsť si nových spoľahlivejších partnerov. Je o tom presvedčená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa prezidentky, z rétoriky dnešného ruského politického vedenia nám nevyplývajú garancie, že nám pre vojnu na Ukrajine nebude ruský plyn vypnutý alebo obmedzený. Európska komisia už má konkrétny plán, ktorý umožní do konca tohto roku znížiť dodávky ruského plynu o dve tretiny a úplne sa zbaviť svojej závislosti do roku 2030.

„Spoločným nákupom všetkých krajín EÚ pritom môžeme docieliť prijateľné ceny plynu. Znížením dodávok ruského plynu zároveň obmedzíme schopnosť Ruska financovať vojnu na Ukrajine a presadzovať svoje politické a teritoriálne požiadavky voči ďalším štátom prostredníctvom sily,“ napísala na sociálnej sieti prezidentka, podľa ktorej kto dnes ešte stále hovorí o tom, aby sme na ruskom plyne zostali naďalej závislí, koná proti záujmom Slovenska a priamo ohrozuje bezpečnosť občanov.

Viac..  O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Celkovo 45 % spotreby v EÚ tvorí plyn z Ruska. Ruská strana v poslednom období podľa Čaputovej podniká kroky, ktoré stabilitu týchto dodávok spochybňujú a priamo ju ohrozujú. „Už od leta 2021 ruský štátny koncern Gazprom systematicky znižuje objem plynu, ktorý do EÚ dodáva. Navyše, pred ostatnou vykurovacou sezónou Gazprom takmer vôbec nenaplnil kapacity zásobníkov plynu, ktoré si v Európe zazmluvnil, a tým zásadne napomohol ku skokovému nárastu cien energií pre európske domácnosti a podniky,“ dodala Čaputová.

V minulých dňoch Kremeľ dal všetky krajiny EÚ na svoj zoznam nepriateľov Ruska. „Bolo by preto bezpečnostným hazardom zostať závislý na niekom, kto nás považuje za nepriateľov a od koho nie sme schopní prijať žiadnu záruku dodržiavania platných pravidiel a záväzkov,“ uzavrela prezidentka Čaputová.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices