pollak
Peter Pollák /OĽaNO, EPP/ na hraničnom priechode Vyšné Nemecké. Reprofoto. FB PP.

Peter Pollák: Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity vytvoril monitorovacie tímy pre utečencov

Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity vytvoril monitorovacie tímy pre utečencov z Ukrajiny. Pomoc poskytujú aj odídencom, ktorí sa ľahšie dorozumejú v rómskom jazyku. Zamestnanci úradu monitorujú situáciu na troch hraničných priechodoch v Ubli, Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemenciach. Hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom navštívil Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero a poslanec Európskeho parlamentu Peter Pollák (OĽaNO/EPP). Informuje o tom Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity v tlačovej správe.

„Pred Putinom, ktorý zaútočil na Ukrajinu, utekajú Ukrajinci, príslušníci tretích krajín, ale aj rómske ženy s deťmi. S veľkou pravdepodobnosťou bude počet utečencov v najbližšom období narastať. Z toho dôvodu sú do zvládnutia krízy zapojené aj rómske organizácie a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, keďže Ukrajinu opúšťajú aj rómske ženy a deti. V súvislosti s informáciami o nerovnakom prístupe pri poskytovaní humanitárnej pomoci bude práve koalícia rómskych partnerov kľúčová, aby zabezpečila rovnaký prístup pre každého,“ uviedol Pollák.

Viac..  Martin Hojsík: Aj zástupca malej krajiny môže patriť k 12-tim najvplyvnejším politikom Európskeho parlamentu

Členovia jednotlivých monitorovacích tímov, ktoré pôsobia na hraničných priechodoch, informujú o priebehu pomoci a posúvajú informácie z krízových štábov relevantným inštitúciám a mimovládnym organizáciám zúčastňujúcim sa na pomoci utečencom.

„Spolupracujeme s úradmi a organizáciami, ktoré sa spojili pri zabezpečovaní základných potrieb pre utečencov. Pre nás je mimoriadne dôležité, aby títo ľudia, ktorí pochádzajú zo zraniteľných skupín, dostali včasné a pravdivé informácie o možnostiach útočiska na Slovensku. Naši koordinátori ich zároveň poučujú aj o tom, aby boli obozretní a nestali sa prípadnými obeťami obchodovania s ľuďmi,” dodal Hero.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices