ukrajina-eu
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ stojí pri Ukrajine: Európsky parlament spúšťa webovú stránku s Verchovnou radou

Nová webová stránka nadväzuje na spoluprácu Európskeho parlamentu a Verchovnej rady v oblasti podpory demokracie a prináša informácie o podpore Ukrajiny zo strany EÚ od roku 2014.

Webová stránka EP s názvom „EÚ stojí pri Ukrajine“ (The EU stands with Ukraine) prináša najnovšie informácie, videá, podcasty a odkazy na relevantnú legislatívu a uznesenia, ktoré poukazujú na doterajšiu pomoc Ukrajine zo strany Európskej únie. Na webovú stránku, ktorá je zatiaľ k dispozícii v anglickom a ukrajinskom jazyku, bude možné vkladať aj obsah z Verchovnej rady. Aktívny príspevok k úsiliu EÚ o podporu demokracie a ľudských práv vo svete je jednou z kľúčových úloh Európskeho parlamentu.

Európsky parlament po ukrajinskej revolúcii dôstojnosti v roku 2014 nadviazal nebývalú spoluprácu s Verchovnou radou Ukrajiny v oblasti podpory demokracie. V rámci Memoranda o porozumení medzi oboma zákonodarnými zbormi, ktoré bolo obnovené v roku 2021 predsedami EP a Verchovnej rady, sa uskutočňujú pravidelné výmeny, dialóg, študijné pobyty a podporné činnosti a prebieha spolupráca v oblasti IT, kybernetickej bezpečnosti a komunikácie.

Podpora privilegovaného partnerstva a obrana ukrajinskej zvrchovanosti

Európska únia a Európsky parlament konzistentne odmietali prejavy ruskej agresie voči Ukrajine. V uznesení z decembra 2021 poslanci vyzvali Rusko na okamžité stiahnutie svojich jednotiek z ukrajinského pohraničia a zdôraznili, že akákoľvek agresia Moskvy bude mať vážne hospodárske a politické následky. Parlament vyjadril hlboké znepokojenie nad posilňovaním ruskej vojenskej prítomnosti na hraniciach s Ukrajinou a na protiprávne okupovanom Kryme už v uznesení z apríla 2021.

Európska únia v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu prijala celý rad sankcií, ktoré budú mať pre Rusko vážne následky. Európsky parlament dňa 1. marca zvolal mimoriadne plenárne zasadnutie, na ktorom sa poslancom prihovoril aj ukrajinský prezident Volodymyr ZelenskyjParlament vyjadril Ukrajine neochvejnú podporu a vyzval na prijatie ďalších opatrení voči Rusku.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Asociačná dohoda

EÚ má s Ukrajinou uzavretú asociačnú dohodu (AA), ktorej súčasťou je prehĺbená a komplexná dohoda o zóne voľného obchodu (DCFTA). Dohoda potvrdzuje politické pridruženie a hospodársku integráciu Ukrajiny s EÚ a zabezpečuje vzájomne voľný prístup na trh. Delegácia EP pri Parlamentnom výbore pre pridruženie EÚ – Ukrajina udržiava pravidelný kontakt s poslancami Verchovnej rady zameraný aj na implementácii asociačnej dohody a prehĺbenej a komplexnej dohody o zóne voľného obchodu.

Ďalšie formy podpory

Európska únia podporuje ukrajinskú ekonomiku, pomáha jej pri zelenej transformácii či reformách aj prostredníctvom ďalších iniciatív. Poslanci dňa 16. februára 2022 schválili pôžičku vo výške 1,2 miliardy eur, ktorá by mala Ukrajine pomôcť pokryť rozdiel v jej vonkajšom financovaní v roku 2022.

Sacharovova cena

Európsky parlament udelil v roku 2018 Sacharovovu cenu za slobodu myslenia ukrajinskému režisérovi a aktivistovi za ľudské práva Olegovi Sencovovi.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices