Ivan Korčok, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. PHOTO: MZVaEZ SR

I. KORČOK: Slovensko podporuje rozvoj vzťahov Izraela a Európskej únie

Prioritou zahraničnej politiky Slovenska je podporovať nielen bilaterálne slovensko-izraelské vzťahy, ale aj vzťahy medzi Izraelom a Európskou úniou (EÚ). Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) to povedal po dnešnom stretnutí s izraelským ministrom zahraničných vecí Yairom Lapidom. Korčok doplnil, že Slovensko a Izrael majú veľmi dobré pracovné vzťahy, a že spolupráca medzi oboma krajinami sa prehlbuje vo viacerých oblastiach.

Ministri diskutovali nielen o vzájomných politických vzťahoch oboch krajín, ale aj o dianí na Ukrajine, či o situácii na Blízkom východe. „Chcel by som vyzdvihnúť spoluprácu oboch krajín v oblasti obrany. Napríklad izraelské radary budú chrániť slovenský vzdušný priestor. Ide o jeden z najdôležitejších modernizačných projektov našich ozbrojených síl,“ povedal šéf slovenskej diplomacie. Doplnil, že spolupráca Bratislavy a Tel Avivu prebieha aj v oblasti high-tech technológií a v ďalších oblastiach, v ktorých je Izrael kľúčovým partnerom a inšpiráciou pre Slovensko.

Korčok sa izraelskému ministrovi poďakoval za podrobný náhľad na vývoj situácie medzi Izraelom a Palestínou, zdôraznil pritom, že Slovensko podporuje dvojstranné riešenie ich konfliktu, ktoré musí byť v súlade s rezolúciami Organizácie Spojených národov. „Vyzdvihujem kroky, ktoré Izrael urobil pri normalizácii vzťahov s mnohými štátmi v regióne,“ povedal.

Viac..  Opatrenia na zlepšenie pracovných podmienok stážistov a riešenie nedostatku pracovnej sily a zručností

Slovenský minister zdôraznil, že je potrebné pamätať aj na tragédie z minulosti a dbať na to, aby sa už v budúcnosti neopakovali. „Slovensko sa vysporadúva so svojou časťou zodpovednosti za holokaust s ľútosťou a so skutočným odhodlaním potláčať antisemitizmus,“ povedal. Izraelský minister vyzdvihol možnosť využívať hraničný priechod Vyšné Nemecké na prechod občanov Izraela, ktorí sú na úteku z Ukrajiny. Zároveň odsudzuje agresiu Ruska na Ukrajine a vyzval na ukončenie vojny.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices